Netanjahu a Putin sa dohodli na koordinácii operácii v Sýrii

Izrael a Rusko budú koordinovať svoje vojenské akcie v Sýrii, aby zabránili prípadným ozbrojeným incidentom. Po rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom to v Moskve oznámil izraelský premiér Benjamnin Netanjahu. Moskva podľa neho s týmto postupom súhlasí.

21.09.2015 07:10 , aktualizované: 17:39
Vladimir Putin, Benjamin Netanjahu Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) si podáva s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom ruku počas stretnutia v Moskve.
debata (479)

„Mojím cieľom bolo zabrániť nedorozumeniam medzi izraelskou armádou a ruskými silami,“ povedal novinárom Netanjahu, ktorý priletel do Ruska zistiť, aké sú zámery Moskvy v Sýrii. „Putin súhlasil s mechanizmom, ako takým nedorozumeniam predísť,“ poznamenal.

Ruský prezident Vladimir Putin uistil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že Rusko sa na Blízkom východe správa zodpovedne. Obaja sa stretli v čase zvýšenej vojenskej aktivity Ruska v Sýrii.

Netanjahu na krátku pracovnú schôdzu s Putinom priviedol so sebou netradične aj náčelníka generálneho štábu armády a šéfa vojenskej rozviedky. Izrael chce zabrániť kolízii pri vojenských akciách na pomedzí susednej Sýrie.

Podľa zdrojov ruského denníka Kommersant je v sýrii 1 700 ruských vojenských špecialistov. Rusko do Sýrie presúva aj vojenskú techniku vrátane moderného raketového protilietadlového systému, čo sa Izraelu nepáči, pretože sa obáva, že by táto technológia mohla padnúť do rúk libanonského Hizballáhu. Táto šiitska organizácia bojuje proti Izraelu a v sýrskom konflikte je na strane sýrskej armády.

Izraelská delegácia vraj prišla s konkrétnym cieľom, totiž vyriešiť identifikačné problémy armád a zamedziť stretu izraelských a ruských lietadiel.

Izraelská tlač píše, že Netanjahu do Ruska priviezol náčelníka generálneho štábu armády Gadiho Eisenkota a veliteľa vojenskej rozviedky Herzla Haleviho. Je to údajne nezvyčajné a svedčí to o znepokojení, s akým Izrael sleduje vývoj v Sýrii.

V nedeľu zverejnili prvé satelitné zábery leteckej základne, ktorú Rusi údajne budujú v blízkosti sýrskeho mesta Latákija, ktoré je baštou sýrskych vládnych alávitov. Rusko sa netají tým, že chce vstúpiť do boja proti teroristom, teda aj proti radikálom z Islamského štátu.

479 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Vladimir Putin #Benjamin Netanjahu