Návrh na prerozdelenie utečencov: Krajiny EÚ za neprijatie zaplatia 6500 eur

Diplomati krajín Európskej únie sa pred utorkovou schôdzkou ministrov vnútra snažia nájsť pre všetky krajiny únie prijateľnú kompromisnú dohodu okolo návrhu na prerozdelenie 120 000 utečencov.

21.09.2015 15:36
debata (206)

Vylúčené stále nie je, že sa o veci nakoniec rozhodne v hlasovaní. To by sa dialo takzvanou kvalifikovanou väčšinou a štátom, ktoré nesúhlasia tak hrozí prehlasovanie. Deň po utorkovej schôdzke ministrov vnútra sa bude téme migrácie venovať tiež narýchlo zvolaný summit.

Zmena nastala v časti návrhu komisie, ktorý sa týka možnosti, že členský štát utečencov za určitých výnimočných podmienok vôbec neprevezme. Napríklad vo chvíli, keď krajina čelí následkom prírodnej katastrofy. V takejto situácii komisia navrhovala, aby štát namiesto prijatia osôb zaplatil 0,002 percenta svojho hrubého domáceho produktu do úniového rozpočtu.

Diplomati teraz bod zmenili tak, že platba by bola vo výške 6 500 eur za každého odmietnutého žiadateľa o azyl. Suma zodpovedá sume, ktorú komisia plánuje krajinám vyplácať za prijatie utečencov – 6 000 by mal dostať prijímajúci štát a 500 eur je na krytie cestovných nákladov platených odovzdávajúcim štátom. Ďalšou možnosťou má byť možnosť neprijímať utečencami zo závažných príčin najdlhšie na pol roka, avšak s tým, že krajina potom vyšším prijímaním výpadok doženie.

206 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #summit EÚ #migračná kríza #povinné kvóty #prerozdelenie utečencov