Prezidentom USA by nemal byť moslim, tvrdí republikánsky kandidát Carson

Republikánsky kandidát na prezidenta Spojených štátov Ben Carson uviedol, že moslim by nemal zastávať post šéfa Bieleho domu. "Nepodporil by som, aby bol moslim zodpovedný za tento národ, absolútne by som s tým nesúhlasil," povedal Carson v nedeľnom programe stanice NBC "Meet the Press".

22.09.2015 07:22
Ben Carson, kandidát, prezident, USA Foto: ,
Ben Carson.
debata (66)

Podľa slov tohto bývalého neurochirurga, ktorého v pondelok citovala stanica BBC, Carson verí, že prezidentovo vierovyznanie by malo byť konzistentné s americkou ústavou. Prípad prichádza po nedávnom incidente jeho republikánskeho rivala Donalda Trumpa. Ten počas mítingu neopravil svojho stúpenca, ktorý nazval prezidenta Baracka Obamu moslimom.

Trump, ktorý si za svoje konanie vyslúžil kritiku republikánov, ale aj demokratov žiadajúcich jeho ospravedlnenie, uviedol, že obhajovať Obamu „nie je jeho práca“. Carson sa v najnovších prieskumoch v rámci republikánskeho súboja umiestňuje na treťom mieste za Carly Fiorinovou a Trumpom, ktorý si trvalo udržiava vedúcu pozíciu.

Walker odstúpil zo súboja o republikánsku nomináciu na prezidenta

Guvernér amerického štátu Wisconsin Scott Walker v utorok oznámil, že odstupuje zo súboja o nomináciu Republikánskej strany pred prezidentskými voľbami v roku 2016. Po bývalom guvernérovi Texasu Rickovi Perrym sa Walker stal druhým republikánom, ktorý zo súboja o prezidentskú nomináciu svojej strany odstúpil.

Vo svojom vyhlásení, ktoré prečítal v meste Madison, metropole štátu Wisconsin, Walker odsúdil negatívny tón, v ktorom sa nesie republikánska kampaň, pričom svoje výhrady podľa agentúry Reuters adresoval najmä ďalšiemu uchádzačovi o republikánsku nomináciu Donaldovi Trumpovi.

Walker okrem toho vyzval niektorých ďalších republikánskych kandidátov, aby nasledovali jeho príklad a zo súboja podobne ako on odstúpili, čím by dali voličom šancu vysloviť podporu kandidátovi, ktorý by v novembrových prezidentských voľbách v roku 2016 mohol uspieť. Walker sa teší obľube najmä v kruhoch konzervatívnych republikánov.

Ich rešpekt si okrem iného získal tvrdým postupom voči odborárom, keď ako guvernér Wisconsinu presadil legislatívu, obmedzujúcu politickú moc a vyjednávacie práva odborov. Počas svojho úradovania vo Wisconsine, ktorý je považovaný za tradičnú baštu demokratov, Walker od roku 2011 výrazne znížil dane a zoškrtal štátne výdavky, uľahčil nosenie zbraní a skomplikoval prístup k interrupčným zákrokom.

Walker sa snažil vystupovať ako „nová tvár“ Republikánskej strany, ktorá môže ponúknuť alternatívu voči tradičným politikom, ako je napríklad člen Bushovskej „dynastie“ Jeb Bush, favorit mnohých prieskumov medzi republikánskymi voličmi. Kritici naopak Walkerovi vyčítali neskúsenosť v oblasti zahraničnej politiky.

O nomináciu v radoch republikánov okrem Walkera prejavili záujem bývalý guvernér štátu Florida Jeb Bush, afroamerický neurochirug Ben Carson, texaský senátor Ted Cruz, bývalá riaditeľka spoločnosti Hewlett-Packard Carly Fiorinová, senátor z Južnej Karolíny Lindsey Graham, bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee, guvernér amerického štátu Louisiana Bobby Jindal, bývalý guvernér New Yorku George Pataki, senátor z Kentucky Rand Paul, bývalý guvernér Texasu Rick Perry, ktorý svoju kandidatúru stiahol 11. septembra, senátor z Floridy Marco Rubio, bývalý senátor za Pensylvániu Rick Santorum a veľkopodnikateľ Donald Trump a bývalý guvernér štátu Virgínia Jim Gilmore.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #republikáni #kandidát na prezidenta #americké prezidentské voľby