V Mekke sa začala moslimská púť

Dav ľudí v utorok krúžil okolo svätyne Kaaba v saudskoarabskej Mekke. Začali sa tak rituály púte organizovanej každoročne v rodisku islamského proroka Mohameda.

22.09.2015 12:10
Mekka, púť Foto: ,
Moslimskí pútnici pri svätyni Kaaba v saudskoarabskej Mekke.
debata (3)

Saudská Arábia oznámila, že z cudziny pricestovalo takmer 1,4 milióna veriacich, ku ktorým sa pripájajú každoročne státisíce domácich pútnikov.

Obchádzanie Kaaby sa začína pri čiernom kameni, ktorý je zapustený do jedného z rohov štvorhrannej svätyne. Obchádza sa sedemkrát a ľudia majú kameň vždy pobozkať alebo sa ho dotknúť. Potom sa pútnici vydajú na beh alebo na pochod medzi pahorkami Marv a Safá. Trasu dlhú 400 metrov majú absolvovať sedemkrát. Nakoniec sa odoberú do údolia Míná, kde prespia a pripravia sa na stredajší hlavný pútnický rituál na planine Arafat.

Mnoho pútnikov je v Mekke už niekoľko dní a obrad obchádzania Kaaby už majú za sebou, takže sa do Míná vydali skoro ráno. Údolie je od Mekky vzdialené niekoľko kilometrov a tí, ktorí neputujú pešo, využili autobusy alebo vlak. Za dávnych čias v tejto fáze púte museli pútnici napojiť svoje zvieratá, na ktorých potom pokračovali k ďalším zastávkam.

Pri vstupe do posvätného okrsku okolo Mekky sa veriaci ocitajú v stave zasvätenia – ihram. Musia byť očistení – teda oholení a strážení a na sebe mať v prípade mužov dva nespojené kusy bielej látky, v prípade žien potom odev, ktorý zahaľuje celé telo s výnimkou tváre a rúk. V okrsku už si pútnik nemôže strihať vlasy ani nechty a nesmú sa ani holiť, používať parfumy a hádať sa.

Púť sa nesie v priateľskom ovzduší napriek svojej namáhavosti, pretože sa koná za sparného počasia a na pomerne malom priestore sa ocitá ohromný dav ľudí. V pondelok večer bolo v Mekke 40 stupňov Celzia.

V Míná je pripravených asi 160 000 nehorľavých stanov a medzi nimi je natiahnutých 100 kilometrov hadíc s kohútikmi, odkiaľ sa čerpá voda. Saudskoarabské ministerstvo vnútra má v mestečku riadiace stredisko, v ktorom sleduje priestory s pútnikmi na 5 000 televíznych obrazovkách. Na zabezpečenie obradov bolo povolaných 100 000 vojakov a policajtov.

Saudská Arábia tento rok posilnila bezpečnostné opatrenia kvôli atentátom, ktoré boli tento rok spáchané v šiitských mešitách v kráľovstve. Krajina je navyše zapojená do boja proti jemenským šiitskym povstalcom a hovorca ministerstva vnútra povedal, že nič nebolo pri zabezpečovaní púte ponechané náhode. „Pri púti je takmer dokonalá súhra vládnych agentúr, ministerstiev a organizátorov. Ide o gigantickú úlohu, ktorej cieľom je zorganizovať úspešnú a pokojnú hadždž (púť), ktorá bude bez problémov,“ povedal denníku Arab News saudskoarabský analytik Samí Nuajsr.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mekka #púť #Kaaba