Obžalovaný v kauze havárie lietadla s hokejistami v Jaroslavli dostal amnestiu

Jediný obžalovaný v kauze tragickej havárie lietadla Jak-42 s hokejistami klubu Lokomotiv Jaroslavľ zo septembra 2011 dostal v stredu trest piatich rokov odňatia slobody.

23.09.2015 11:53
lietadlo, hokejisti, Rusko Foto: ,
Vrak lietadla Jak-42 na archívnej snímke.
debata (7)

Súd v Jaroslavli mu ale súčasne trest odpustil s tým, že Vadim Timofejev spadá pod tohtoročnú amnestiu. V lietadle zahynuli aj slovenský reprezentant Pavol Demitra a traja českí hokejisti.

„Trest sa odpúšťa v súvislosti s amnestiou, vyhlásenou k 70. výročiu víťazstva (v druhej svetovej vojne), záznam o treste sa vymaže,“ uviedol sudca, ktorý najprv ohlásil nepodmienečný tres­t.

Timofejev, ktorý bol v leteckej firme zodpovedný za prípravu pilotov, podľa vyšetrovateľov v rozpore so zákonom dovolil lietať posádke, ktorá nebola dostatočne preškolená na typ lietadla, a kapitánovo oprávnenie bolo vystavené na základni neplatných dokumentov. Ani nevyhodnotil kapitánove chyby počas predchádzajúcich letov. Pre obžalovaného, ​​ktorý vinu popieral, žiadala prokuratúra šesť rokov väzenia, pozostalí podmienečný trest.

Timofejev pred súdom vyhlásil, že by radšej zahynul spolu s posádkou, než aby ho odsúdili. Pri leteckom nešťastí zahynuli aj hokejisti a funkcionári jaroslavlského Lokomotivu vrátane českých hráčov Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka.

Podľa správy expertov piloti spôsobili katastrofu tým, že pri štarte mimovoľne brzdili; lietadlo tak nedosiahlo potrebnú rýchlosť a havarovalo krátko po štarte na jaroslavľskom letisku. Cieľom letu mal byť Minsk. Pri nešťastí zahynulo 44 ľudí, prežil jediný.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #pád lietadla #Jaroslavľ #Pavol Demitra #Lokomotiv Jaroslavľ