Poľská otočka: Merkelová zavolala Tuskovi, aby presvedčil Varšavu

V pozadí neočakávaného súhlasu Poľska s utečeneckými kvótami stojí nemecká kancelárka. „Angela Merkelová telefonovala predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi (niekdajší šéf poľskej vlády), aby presvedčil premiérku Ewu Kopaczovú, svoju krajanku, o zmene jej zamietavého postoja,“ uviedol pre Pravdu nemenovaný vysokopostavený zdroj v Bruseli.

24.09.2015 12:00
debata (130)

Priamo telefonicky sa Merkelová pokúsila zlomiť aj predsedu slovenskej vlády Roberta Fica, ale neuspela.

Kopaczowá ustúpila na naliehanie, že v historicky vážnej kríze EÚ je nevyhnutná solidarita vnútri únie. Tieto slová používa Varšava aj v oficiálnom zdôvodnení, prečo urobila otočku:

„Bola dôležitejšia solidarita s utečencami a s Európou,“ poznamenala podľa agentúry ČTK ministerka vnútra Teresa Piotrowská o konečnom odlišnom postoji Poľska v rámci visegrádskej štvorky (V4). Zvyšné tri krajiny Česko, Slovensko a Maďarsko hlasovali proti kvótam.

Poľsko oklamalo Visegrád.
Beata Szydlová, kandidátka na premiérku

V Poľsku, kde sa blížia parlamentné voľby, je väčšina voličov proti kvótam, ale Kopaczová vie, že ani tvrdošijné odmietanie prerozdeľovania utečencov by jej už nepomohlo v hlasovaní. „Zmierila sa s tým, že vládnuca Občianska platforma prehrá, že určite vyhrá opozičná strana Právo a spravodlivosť,“ podotkol zmienený bruselský zdroj.

Pred rozhodovaním ministrov vnútra členských štátov EÚ Kopaczová držala jednotnú líniu V4. Nedávno na mimoriadnom summite tejto skupiny tvrdila, že kvóty nič nevyriešia a že sa nesmie vyľudniť jeden svetadiel a preľudniť Európa. V predvečer stretnutia šéfov rezortu vnútra vyhlásila, že Poľsko prijme len symbolický počet žiadateľov o azyl.

Z poľskej otočky je výrazne sklamané Česko. „Dohoda premiérov V4 bola jednoznačná – budeme postupovať spoločne. Hlasovanie v Bruseli pre mňa znamená krátkodobý koniec Visegrádu,“ zdôraznil podľa ČTK minister vnútra Milan Chovanec.

Šéf slovenskej diplomacie, naopak, nedramatizuje budúcnosť visegrádskeho formátu. „Čudujem sa, koľko ľudí V4 pochováva vždy, keď sa na niečom nedohodneme. Veľakrát sme sa nedohodli,“ upozornil Miroslav Lajčák.

Pochopiteľne, že hlasovanie Poľska za kvóty rezonuje aj na politickej scéne vo Varšave. Expremiér Leszek Miller obvinil Nemcov a Rakúšanov, že najprv umožnili bez konzultácií s členskými štátmi EÚ masívny prílev utečencov na svoje územia a že „za omyl Merkelovej zaplatíme“.

„Rozhodnutie ministrov vnútra neznamená koniec exodu do Európy,“ varoval v poľskom televíznom vysielaní. Dodal, že hlasovanie Poľska za kvóty poškodí jeho postavenie vo V4.

Beata Szydlová, kandidátka Práva a spravodlivosti na premiérku, označila poľskú podporu kvót doslova za škandál. „Poľsko oklamalo Visegrád,“ vyhlásila podľa portálu Gazeta na adresu vlády.

„Mimochodom, utečencov bude oveľa viac. Pamätajme na smernicu EÚ z roku 2003, podľa ktorej utečenci majú právo na zlúčenie rodín, tak ich počet bude výrazne vyšší,“ doplnila Szydlová.

Jej stranícky kolega Joachim Brudziński, ktorý hovorí nie o vlne utečencov, ale až o cunami, vyčítal premiérke, že zradila národný záujem pod nátlakom z Berlína. „Veľa ľudí sa obracia na Kopaczovú s prosbou o pomoc pre deti, ale počujú, že nemá peniaze, no keď Merkelová dupne nohami, tak sa financie musia nájsť,“ povedal podľa serveru Wiadomosci v súvislosti s nákladmi na prijímanie migrantov.

© Autorské práva vyhradené

130 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Angela Merkelová #V4 #utečenecká kríza