V tlačenici v Mekke zahynuli stovky veriacich

Ak by mi slúžilo zdravie a mal by som dosť peňazí a bola by to Alahova vôľa, určite by som sa do Mekky ešte vrátil, povedal svojho času pre Pravdu abu Abed z mesta Sachnín v centrálnej Galilei. A jeho postoj by nemenili ani ďalšie milióny moslimov napriek štvrtkovej tragédii počas každoročnej púte hadždž v Mekke. Výsledkom tlačenice sú stovky mŕtvych veriacich a ďalšie stovky utrpeli zranenie.

24.09.2015 10:37 , aktualizované: 25.09.2015 10:31
Hadždž, Mekka, púť, tlačenica, obete Foto:
Tisíce veriacich moslimov aj tent rok absolvujú púť do Mekky. Na snímke obete štvrtkovej tlačenice.
debata (60)

„To, čo sa stalo v údolí Míná, je tragédia, ale na druhej strane je to veľký dar od Alaha, pretože každý moslim sníva o tom, umrieť práve tu a stretnúť sa s najvyšším,“ reagoval ako väčšina veriacich moslimov aj čečenský šéf Ramzan Kadyrov. Pritom za posledných deväť rokov sa počas púte hadždž nestali žiadne incidenty. Kadyrov mal na mysli vieru moslimov, podľa ktorej, ak pútnik zomrie počas hadždžu, dostane sa do raja.

Podľa informácie saudskoarabskej civilnej obrany zverejnenej na jednej zo sociálnych sietí v internete zahynulo pri štvrtkovej tlačenici neďaleko Mekky 717 veriacich moslimov a viac ako 800 bolo zranených. Napriek tomu púť pokračovala tretím dňom symbolickým kameňovaním satana. Obrady kulminujú deviaty deň výstupom a modlitbou na pahorku Arafát.

„Incident sa stal na ulici 204, ktorá je jednou z dvoch hlavných tepien vedúcich k zoradisku, z ktorého pútnici hádžu kamienky na betónovú stélu,“ informovala panarabská televízia Al Džazíra, odvolávajúc sa na vlastného spravodajcu s tým, že situáciu v štyridsaťstup­ňovej horúčave sa pokúšalo zvládnuť viac ako 4-tisíc záchranárov.

„Problémy sa začali okolo ôsmej ráno. Šli sme k mostu Džamarat, keď sa skupina pútnikov odrazu zastavila. O niekoľko minút sa vytvorili ľudské vlny, keď veriaci sa zozadu tlačili na tých vpredu. Nastala strašná tlačenica, ženy kričali a starci padali na zem,“ spomína na tragické momenty pútnik Muhammad citovaný saudskoarabským serverom Al Baján.

Na tohtoročnej púti sa zúčastňujú asi dva milióny veriacich moslimov. Pritom záujem je oveľa väčší, ale Rijád v snahe predísť nekontrolovateľnému pohybu tisícov pútnikov úradne obmedzuje ich počet. Z logistického hľadiska je najkritickejším práve rituál kameňovania, pretože k trom stĺpom, na ktoré sa hádžu kamienky, sa hrnie dav ľudí. Už v roku 2006 na moste Džamarat, z ktorého veriaci hádžu kamienky, zahynulo v tlačenici viac ako 360 osôb. V júli 1990 zase pravdepodobne pre poruchu ventilácie sa udusilo 1 426 pútnikov. Veriacich však od púte neodradí žiadna tragédia.

Tisíce veriacich moslimov aj tent rok absolvujú... Foto: SITA/AP, Mosa'ab Elshamy
púť, Mecca Tisíce veriacich moslimov aj tent rok absolvujú púť do Mekky. Na snímke mieria z údolia Míná na planinu Arafát, aby vykonali najdôležitejší z pútnických obradov.

„Je to sviatok, na ktorý sa každý moslim teší a do smrti naň nezabudne,“ povedal pre Pravdu abu Abed z mesta Sachnín v centrálnej Galilei. Na každého, kto takúto púť absolvoval, sa jeho okolie pozerá s veľkou úctou. Hadží, ako všetci úctivo volajú najstaršieho v každej arabskej rodine, si veľmi presne spomenul, keď sa pred časom vybral do saudskoarabského svätého mesta Mekka. „Všetci ma odprevádzali. Teraz už môžem spokojne umrieť,“ vraví prešedivený sedemdesiatnik.

Vyvrcholenie púte – rituál porážky obetovania zvierat sa v týchto dňoch uskutočňuje v mnohých moslimských obydliach. Nielen v Mekke. Mäso obetných zvierat väčšinou rozdajú chudobným. „Na moju cestu sme sa skladali všetci v rodine. Na oplátku som potom neskôr prispel aj ja ďalším členom našej rozvetvenej rodiny,“ reaguje abu Abed na finančnú stránku „cesty života“. Podľa mnohých znalcov pomerov je to však finančne čoraz náročnejšie.

„Podiel na zdražovaní majú napríklad aj rastúce bezpečnostné požiadavky. Musia ich splniť všetky hotely, v ktorých sú ubytovaní pútnici,“ tvrdí Usmán Alí, vlastník jedného z hotelov v Mekke. O bezpečnosť veriacich sa každoročne stará asi 100-tisíc policajtov. Napriek tomu by sa väčšina moslimov do Mekky vrátila.

Moslimskí pútnici háďžu kamene na piliere... Foto: SITA/AP, Mosa'ab Elshamy
Mekka, púť Moslimskí pútnici háďžu kamene na piliere symbolizujúce kameňovanie satana.

„Spomínam si, ako som spoločne s tisícami ďalších pútnikov obchádzal svätyňu Káby a ako sme sa predierali medzi neďalekými dvoma pahorkami a hádzali kamene do troch stĺpov,“ zaloví v pamäti aj dnes na splnený sen hadží zo Sachnínu. Nezabudne pritom spomenúť, že súčasťou obradu je aj obetovanie zvieraťa a zhromaždenie na planine Arafát asi 25 kilometrov od Mekky či ostrihanie, alebo aspoň skrátenie vlasov na znamenie skončenia púte.

„Ak by mi slúžilo zdravie a mal by som dosť peňazí a bola by to Alahova vôľa, určite by som sa do Mekky ešte vrátil,“ končí spomienku na dôležitý míľnik každého veriaceho moslima.

Tragédie na náboženských akciách v roku 2015

27. marca – najmenej desať ľudí vrátane siedmich žien zahynulo počas náboženského rituálu kúpania sa v rieke Brahmaputra v Bangladéši.

18. júna – neznámy beloch začal strieľať v jednom z najstarších kostolov v americkom Charlestone v štáte Južná Karolína. Zahynulo deväť ľudí.

14. júla – zomrelo šesť ľudí a približne desať utrpelo zranenie v tlačenici pri kúpaní počas náboženského sviatku v indickom Rádžamadri v štáte Ándhrapradéš.

30. júla – v mexickom štáte Zacatecas zahynulo 20 ľudí a 40 utrpelo zranenie pri zrážke nákladného auta s kolónou veriacich. Príčinou bolo zlyhanie bŕzd. Vodič utiekol.

11. septembra – zahynulo najmenej 87 ľudí a viac ako 200 utrpelo zranenie po páde žeriavu na mešitu Al Charam v saudskoarab­skej Mekke.

24. septembra – pri tlačenici veriacich zahynulo v doline Miná neďaleko Mekky 717 veriacich moslimov a viac ako 800 bolo zranených.

ZDROJ: RIA NOVOSTI

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #púť do mekky #tlačenica