Maďarsko demontovalo drôtené prekážky na hraniciach so Slovinskom

Maďarsko po krátkom čase demontovalo drôtené prekážky, s umiestňovaním ktorých začalo na maďarsko-slovinskej štátnej hranici vo štvrtok 24. septembra.

26.09.2015 14:36
Slovinsko, Maďarsko, hranica Foto: ,
Cievky z ostnatého drôtu na maďarskej hranici v Slovinsku.
debata (21)

Rezort vnútra v Budapešti o tom oficiálne informoval v piatok v neskorých večerných hodinách s tým, že išlo o opatrenie pokusného charakteru. Spravodajca tlačovej agentúry MTI priamo z maďarsko-slovinskej štátnej hranice v sobotu potvrdil, že vedľa oceľových brán na okrajoch komunikácie je zvinutý ostnatý drôt, ktorý mal, ako sa javilo vo štvrtok, pretínať zelenú hranicu medzi oboma krajinami schengenskej zóny a predstavovať ďalšiu prekážku na prípadnej ceste utečencov do Maďarska.

Slovinsko rozhodnutie maďarskej strany oficiálne privítalo.

Už niekoľko hodín po začiatku prác na maďarsko-slovinskej štátnej hranici reagovala Ľubľana s prekvapením na jednostranný krok Budapešti, o ktorom nebola vopred informovaná. Šéf slovinskej diplomacie Karl Erjavec vyhlásil: Nechápeme dôvod. Plot medzi dvoma krajinami nie je potrebný. Súčasne naznačil, že požiada o vysvetlenie. Len o čosi neskôr došlo k bilaterálnym telefonickým konzultáciám na úrovni ministrov zahraničných vecí.

Problematickosť kroku priznal v piatok po stretnutí s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom vo Viedni aj maďarský premiér Viktor Orbán, a to práve s ohľadom na fakt, že obe krajiny patria do Schengenu.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #plot #Slovinsko #utečenci