Rozhovory o vzdušnom koridore nad Čiernym morom pokročili

Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo (ICAO) v nedeľu oznámila, že v jej rozhovoroch s Ukrajinou a Ruskom o obnovení leteckej dopravy v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom došlo k pokroku.

28.09.2015 08:31
debata (4)

Rokovania s cieľom nájsť riešenie pokračujú, napísala v noci na pondelok agentúra Reuters. Rozhovory sa týkajú vzdušného priestoru spravovaného Ukrajinou pri pobreží Krymu, ktorý vlani anektovalo Rusko. Túto oblasť nemôže využívať medzinárodná letecká doprava od apríla minulého roka.

Ide o súčasť dovtedy značne využívanej trasy pre diaľkové lety komerčných leteckých spoločností na Blízky východ a do Ázie, neprechádzajúcej ponad Krym ani východnú Ukrajinu, kde vlani v júli zostrelili malajzijské dopravné lietadlo na linke MH17.

Letecké agentúry vrátane amerického Federálneho leteckého úradu varovali, že piloti v oblasti by mohli dostať protichodné pokyny od ukrajinských a ruských stredísk riadenia letovej prevádzky. Ukrajina, ktorá má od ICAO, špecializovanej agentúry OSN, poverenie riadiť túto časť vzdušného priestoru napriek ovládaniu Krymu Ruskom, koncom minulého roka požiadala ICAO o opätovné otvorenie tohto koridoru vedúceho nad medzinárodnými vodami.

ICAO vytvorila po zostrelení malajzijského dopravného lietadla nad Ukrajinou webovú stránku pre varovania pred rizikami pre lietadlá v zónach konfliktov. Generálna tajomníčka agentúry Fang Liou v nedeľu uviedla, že potrebnosť tejto stránky koncom roka posúdia, s najväčšou pravdepodobnosťou však ostane v prevádzke. Zároveň vyjadrila očakávanie, že celosvetový objem leteckej dopravy sa do roku 2030 zdvojnásobí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Čierne more #vzdušný priestor