Turecká armáda zabila v Iraku vyše 30 kurdských bojovníkov

Najmenej 30 radikálov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) zabili v piatok pri cezhraničnej operácii v severnom Iraku turecké bezpečnostné zložky.

29.09.2015 13:36 , aktualizované: 15:28
debata (17)

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o tom v utorok informovala agentúra Reuters; Erdoganov úrad pritom opravil svoju pôvodnú informáciu, že udalosť sa stala v noci na z pondelka na utorok. Na juhovýchode Turecka pri útoku, ktorý má pravdepodobne na svedomí PKK, zahynuli dvaja policajti, informovala agentúra AP.

O zabití tridsiatky „teroristov“ informoval prezident Erdogan v televíznom príhovore. Už na začiatku septembra Turecko oznámilo, že príslušníci jeho špeciálnych jednotiek vykonali krátku pozemnú operáciu proti bojovníkom PKK na území severného Iraku. Od leta Ankara podniká na tábory PKK v Iraku aj letecké údery.

Útok na policajtov sa odohral v pondelok v juhotureckom meste Adana. Útočníci na motorke vystrelili na policajné auto a ušli. Jeden z príslušníkov polície zomrel na mieste, druhý svojim zraneniam podľahol v utorok ráno v nemocnici.

Ďalší štyria tureckí vojaci utrpeli zranenia v noci z pondelka na utorok, keď kurdskí povstalci vypálili raketu na armádny konvoj idúci po diaľnici na juhovýchode krajiny.

Násilné strety medzi ozbrojencami z PKK a bezpečnostnými zložkami sú v posledných týždňoch v Turecku takmer na dennom poriadku. Proces usilujúci sa o mierové riešenie problémov okolo veľkej kurdskej menšiny v Turecku skrachoval tento rok v júli. O život od tej doby prišlo asi 150 príslušníkov tureckých bezpečnostných síl a stovky ozbrojencov PKK.

V noci z pondelka na utorok turecká polícia prepustila z väzby 32 novinárov zadržaných v pondelok pri rozsiahlej razii proti kurdskojazyčným médiám v jihotureckém meste Diyarbakir. Podľa agentúry AFP v kanceláriách Turci hľadali kurdskej radikály z PKK. „Hlavným cieľom týchto akcií je umlčať kurdský tlač,“ uviedol ale Mehmet Ali Ertaş z Asociácie slobodných novinárov.

Do hľadáčika tureckej polície sa v posledných týždňoch kvôli údajnej „podpore teroristov z PKK“ dostali aj veľké médiá ako denník Hürriyet či turecká verzia spravodajskej stanice CNN.

Kurdi bojujú o autonómiu v Turecku od roku 1984 a ozbrojený boj si už vyžiadal 40 000 ľudských životov. V roku 2012 začali mierové rokovania s tureckým štátom a až do začiatku terajších násilností konflikt prakticky ustal vďaka vyhlásenému prímeriu. Nové násilie sa vystupňovalo po tom, čo turecká armáda začala útočiť na pozície PKK na severe Iraku.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Turecko #radikáli