Nikaragujskí indiáni bojujú o svoje pozemky na karibskom pobreží

Nikaragujskí indiáni z kmeňa Miskitov prichádzajú o svoje tradičné územie na severovýchode krajiny a v ozbrojených sporoch s kolonistami prišlo len v septembri o život deväť ľudí. Informuje o tom agentúra AP. Mnohí z indiánov sa rozhodli odísť do susedného Hondurasu, pretože sa už nedokážu vo svojom pôvodnom pôsobisku uživiť.

30.09.2015 10:42
Miskitovia, indiáni, Nikaragua Foto:
Rodina Miskitov, ktorá žije pri rieke v Nikarague.
debata

Kmeň Miskitov sa chopil zbraní, keď na jeho územie pri karibskom pobreží začali prichádzať cudzinci, okúzlení lesnatou krajinou. Mnohí začali stromy rúbať a pripravovať si pastviny pre dobytok. Indiáni označili nových osadníkov za kolonistov a tvrdia, že násilnou metódou zaberajú pozemky na úkor pôvodných obyvateľov.

„Náš ľud odchádza do Hondurasu, pretože je tu málo jedla, nie sú tu lieky … Na svojich pozemkoch máme ryžu, ale nedokážeme sa k nej dostať, pretože kolonisti by nás zabili,“ povedal vodca komunity v Santa Fe Lacio Rivas.

Dedinka leží na brehu hraničnej rieky Coco, ktorá sa stáča do mnohých meandrov. Osady okolo nej sú odrezané od zvyšku Nikaraguy, pretože cesty končia v mestách. Dedinčania sú zvyknutí premiestňovať sa v kanoe, prať v potokoch a bývať v drevených domčekoch pokrytých vlnitým plechom. Podľa štatistík žije 70 percent z nich v chudobe.

Muži teraz hliadkujú a vyzbrojujú sa primitívnymi zbraňami, akou sú rybárske harpúny, nože, mačety, luky a šípy. Niektorí však majú pušky a tvrdia, že ich ukoristili osadníkom. Napätie rastie, indiáni už niektoré novovzniknuté usadlosti vypálili. Tvrdia pritom, že na nich osadníci aj policajti strieľajú.

„Je to chyba kolonistov. My žijeme vo svojej krajine tisíce rokov a oni prišli a zabrali ju. Požiadali sme ich, aby odišli, ale oni na nás začali strieľať. Neberú ohľad na naše duše, preto ani my neberieme ohľady na nich,“ povedal obyvateľ dediny La Esperanza Ambrosio Laicot, ktorý prišiel v jednej potýčke o oko.

Starosta pohraničného mesta Waspam Alex Fernández povedal, že do Hondurasu zrejme odišli stovky ľudí a ďalší presídlili inam do Nikaraguy.

Oblasť pri karibskom pobreží Nikaraguy obýva niekoľko skupín pôvodných obyvateľov a zákony zakazujú predaj obecných pozemkov. Prezident Daniel Ortega povedal, že pozemky teraz začali predávať podplatení jednotlivci osadníkom zo západu krajiny, ktorí buď nevedia alebo ich nezaujíma, že sú takéto transakcie protiprávne.

„Podvodníci vyhľadajú vodcu komunít, dajú im peniaze, spíšu bezcenné zmluvy a potom pozemky predávajú ľuďom prichádzajúcim od tichomorského pobrežia,“ povedal nedávno Ortega, ktorý už nariadil takéto prípady vyšetriť. Miskitovia ale tvrdia, že za osadníkmi stoja zástupcovia vlády napojení na firmy, ktoré ťažia drevo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Indiáni #Nikaragua