Nemecký minister chce odmietať utečencov už na hraniciach

Nemecko chce o prijatí alebo odmietnutí utečencov rozhodovať priamo na hraniciach. Minister vnútra Thomas de Maiziére v stredu v rozhlasovej stanici RBB povedal, že pripravuje návrh zákona, ktorý by takýto postup umožnil. Na hraniciach by mali vzniknúť podobné tranzitné zóny, aké teraz sú na letiskách.

30.09.2015 13:50
debata (84)

Podľa ministra by úradníci na hraniciach automaticky odmietali vstup ľuďom, ktorí nemajú šancu získať v krajine azyl. „Poznáme to z letísk. Tam je možné niekoho zadržať, preskúmať žiadosť o azyl, a ak je zjavne neodôvodnená, poslať ho späť,“ uviedol de Maiziére. Zároveň vyjadril presvedčenie, že takéto opatrenie na pozemných hraniciach je v súlade s európskym právom.

O odmietaní utečencov, ktorí nemajú šancu na azyl, priamo na hraniciach hovoria už dlhšiu dobu politici bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU). „Musíme vyslať jasný signál, že Nemecko nemôže prijať každého utečenca,“ povedal denníku Die Welt poslanec za CSU Stephan Mayer.

Proti návrhu de Maizière sa ale stavajú nemecké mimovládne humanitárne organizácie. Podľa nich by úradníci na hraniciach odmietali aj mnoho utečencov, ktorí by mali šancu azyl v Nemecku dostať. Günter Burkhardt zo združenia Pro-Asyl uviedol, že rozhodovanie o prijatí alebo odmietnutí utečencov na letiskách je už teraz problematické, pretože prebieha v zrýchlenom režime a vysídlenci často nemajú právneho zástupcu.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #hranice #utečenci