Turčynov sa obáva, že Putin nasadí ruské sily aj mimo Sýrie

Ruský prezident Vladimir Putin by mohol využiť súhlasu zákonodarcov s nasadením ozbrojených síl v zahraničí nielen v Sýrii, varoval v stredu tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksandr Turčynov.

30.09.2015 18:02
Oleksandr Turčynov Foto: ,
Oleksandr Turčynov.
debata (147)

„Schvaľoval sa za zatvorenými dverami, text rozhodnutia nezverejnili. Preto možno predpokladať, že nie je obmedzený na sýrske územie. Nebezpečenstvo sa môže vzťahovať na ľubovoľnú krajinu,“ vyhlásil Turčynov podľa agentúry Interfax-Ukrajina. Všetko podľa neho svedčí o tom, že „Rusko sa nechystá ukončiť vonkajšiu agresiu a zostáva jednou z hlavných vojenských a teroristických hrozieb pre svetové spoločenstvo“.

Ukrajinskí predstavitelia obviňujú Rusko, že vedie proti Ukrajine nevyhlásenú vojnu a okupuje ukrajinské územie na Kryme a v Donbase na východe krajiny. Moskva priame zapojenie do ukrajinského konfliktu stále popiera.

Turčynov pripomenul, že vlani 1. marca ruskí senátori dali súhlas na vstup ruských vojsk na ukrajinské územie, avšak v skutočnosti „ruská agresia na Kryme“ začala už v noci na 27. februára, keď príslušníci ruských špeciálnych jednotiek obsadili regionálny snem v Simferopole. Čiže formálne rozhodovanie v ruskom parlamente o nasadení vojsk je v skutočnosti „bezvýznamné, slúži len ako politické krytie už spáchaných zločinov“.

Aj v Sýrii podľa ukrajinského predstaviteľa ruskí vojaci a lietadlá bojovali na strane diktatúry Assada už dlhšie ako mesiac, kým si v stredu Putin zabezpečil v Rade federácie politické krytie. Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, jednohlasne schválila prezidentovu žiadosť o nasadenie ruských síl v Sýrii. Krátko potom ruské ministerstvo obrany potvrdilo prvé nálety na ciele v Sýrii.

147 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Vladimir Putin #Oleksandr Turčynov