Rusko a USA budú podľa Putina koordinovať akcie v Sýrii

USA a Rusko vytvoria mechanizmus koordinácie akcií v Sýrii. Povedal to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin. Informácie o smrti civilistov pri ruských náletoch sú podľa neho informačnými útokmi.

01.10.2015 07:11 , aktualizované: 16:49
debata (108)

O chystanom rokovaní USA a Ruska už pred Putinom informoval americký minister zahraničia John Kerry a jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov. K prvému kontaktu armádnych predstaviteľov by mohlo dôjsť už vo štvrtok. Politici sa stretli v stredu na okraj všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa koná v New Yorku. Cieľom rokovaní oboch armád má byť vzájomne sa informovať o svojich krokoch, aby v Sýrii nedošlo k tomu, že nálety jednej zo strán sa dostanú do stretu s leteckými údermi druhej strany.

Rusko v stredu začalo nálety na západe a severe Sýrie a vo štvrtok v nich pokračovalo. Podľa opozície terčom útokov nebol Islamský štát, ako tvrdila Moskva, ale iné opozičné skupiny, medzi nimi aj tie, s ktorými USA spolupracujú.

Podľa sýrskej opozície pri ruských náletoch v stredu zahynulo niekoľko desiatok civilistov. Putin to označil za informačný útok, s ktorým počítal. Na stretnutí s ochrancami ľudských práv v Kremli povedal, že sa o civilných obetiach začalo hovoriť ešte predtým, ako ruské lietadlá vzlietli.

Hovorca ruského ministerstva obrany vo štvrtok vyhlásil, že Rusi za uplynulých 24 hodín zasiahli 12 cieľov Islamského štátu a okrem iného zničili jedno veliteľské stanovisko a dva sklady zbraní. Americký senátor John McCain vyhlásil, že pri prvých náletoch Rusi zasiahli brancov Sýrskej slobodnej armády (FSA), teda umiernenú opozíciu, ktorú podporujú USA. „Môžem s istotou potvrdiť, že to boli útoky proti brancom FSA vycvičených Ústrednou spravodajskou službou (CIA). Máme s tými ľuďmi spojenie,“ povedal McCain v rozhovore so stanicou CNN.

Túto informáciu potvrdil agentúre Reuters veliteľ povstalcov. Zasiahnutý bol tábor skupiny, ktorú cvičila americká CIA. Lavrov v stredu vyhlásil, že je potrebné „vytvoriť komunikačné kanály, ktoré zabránia nezamýšľaným incidentom“. „Zhodli sme sa, že je nevyhnutne nutné nájsť riešenie tohto konfliktu,“ doplnil ho John Kerry. „Máme pred sebou veľa práce. Uvedomujeme si, ako je celá situácia naliehavá, aj vzhľadom na množstvo utečencov, ktorí z krajiny utekajú a mieria do Európy,“ dodal. Obaja politici sa stretli tento týždeň už tretíkrát.

Šéf americkej diplomacie v stredu na rokovaní BR OSN uviedol, že USA by nič nenamietali, keby cieľom ruských útokov boli pozície hnutia Islamský štát alebo Al-Kajdá. Nálety, ktorých cieľom by malo byť len posilnenie pozície sýrskeho prezidenta Bašára Asada, by boli „znepokojujúce“. Neskôr po stretnutí s Lavrovom Kerry vyhlásil, že spolu hovorili aj o amerických „obavách ohľadom charakteru a druhu cieľov“.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #armáda #Sýria #vojna