Afganistan: Vládne sily opäť získali kontrolu nad Kundúzom

Afganským vládnym silám sa podarilo opätovne získať kontrolu nad kľúčovými časťami mesta Kundúz na severe tejto krajiny, ktoré padlo v pondelok do rúk islamistov z hnutia Taliban. Informovali o tom svetové agentúry.

01.10.2015 07:14
debata (14)

Detaily ohľadne vojenskej operácie ani to, ktoré oblasti sú už pod kontrolou afganskej vlády, nebolo bezprostredne po vyhlásení možné zistiť, uviedla agentúra Reuters.

„Afganské bezpečnostné sily získali po tvrdých bojochkontrolu nad mestom Kundúz,“ uviedol guvernér Kundúzu Hamdulláh Daníší. „Po tom, ako prišli posily a začala sa masívna operácia vo vnútri Kundúzu, Taliban nedokázal odolať a utiekol… Čoskoro (o tom) vydáme kompletnú správu,“ dodal.

Hovorca afganského ministerstva vnútra Sádik Sidikkí, ktorého citovala agentúra DPA, prostredníctvom Twitteru vyhlásil, že afganské bezpečnostné sily „teraz ovládajú Kundúz“ a dodal, že mesto je „znovudobyté a zbavené teroristov“.

Povstalci z hnutia Taliban sa Kundúzu s približne 300-tisíc obyvateľmi zmocnili v pondelok. Išlo o prvý veľký úspech týchto extrémistov od ich zosadenia v roku 2001 s podporou koalície riadenej Spojenými štátmi.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Kundúz