Orbán navrhuje rozdeliť utečencov po celom svete

Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý v zahraničí čelí kritike pre tvrdý postoju k migrantom, navrhol, aby sa o masu ľudí, ktorí migrujú z Blízkeho východu, Ázie a Afriky do Európy, podelil celý svet. V prejave na Valnom zhromaždení OSN podľa agentúry MTI upozornil, že Európa toto bremeno sama nezvládne.

01.10.2015 11:28
Viktor Orbán, maďarský premiér Foto:
Orbán vyzval všetkých významných aktérov medzinárodnej politiky, aby rokovali o globálnom systéme kvót.
debata (20)

Terajšia kríza podľa predsedu maďarskej vlády nie je „utečeneckou krízou", ale „nekontrolovaným masovým migračným hnutím bez limitov". Ako uviedol, zapojení sú do neho ekonomickí migranti, utečenci, žiadatelia o azyl, ale aj „cudzí bojovníci".

„Je jasné, že Európa toto bremeno nemôže niesť sama a bude čoskoro destabilizovaná, pokiaľ toto bremeno nebude zdieľané na globálnej úrovni," citovala MTI premiéra. Orbán v tejto súvislosti vyzval k rokovaniam všetkých významných aktérov medzinárodnej politiky o globálnom systéme kvót, ktorý by rozdelil migrantov do všetkých krajín.

Migranti sú podľa Orbána obeťami zlého vládnutia a „chybných medzinárodných politických rozhodnutí", ktoré viedli k vojne, ako napríklad v Sýrii. Zároveň sú podľa jeho slov obeťami zlej politiky Európy a pašerákov ľudí.

„Je našou morálnou povinnosťou dať týmto ľuďom späť ich domovy a ich krajiny. Nemôže byť naším cieľom poskytnúť im nový, európsky život. Musíme im pomôcť získať späť ich vlastný život v ich domovoch. Aby sme to dosiahli, musíme nastoliť mier a vypracovať plán ekonomického rozvoja v ich domovských krajinách, "nabádal Orbán.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #utečenci