Podľa OSN tento rok príde do Európy 700-tisíc utečencov

Cez Stredozemné more do Európy pripláva tento rok až 700 000 utečencov, ďalších 700 000 potom v nadchádzajúcom roku. To je nový odhad Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorý doteraz pre oba roky dohromady počítal s 850 000 ľuďmi.

01.10.2015 17:28
utečenci, migranti Foto: ,
Nemecko ohlásilo, že v septembri sa v krajine zaregistrovalo 170 000 utečencov, čo je rekord.
debata (22)

Nemecko vo štvrtok ohlásilo, že v septembri sa v krajine zaregistrovalo 170 000 utečencov, čo je rekord. Skutočný počet bude oveľa vyšší, pretože napríklad bavorský krajinský minister vnútra Joachim Herrmann odhaduje, že v septembri prišlo 270 000 žiadateľov o azyl.

Vyšehradská skupina (V4), ktorej súčasťou je aj Slovenská republika, by podľa Maďarska mohla spoločne strážiť svoje hranice. Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére vyhlásil, že s utečencami sa musí konať dôstojne, tí však nesmú klamať o svojom pôvode a vyvolávať potýčky v ubytovniach.

„Každý, kto prichádza, má právo na to, aby sa k nemu pristupovalo slušne, s rešpektom a dôstojne. Krajne pravicové nadávky a zločiny, ktoré siahajú až k vyhrážkam smrťou, nesmieme pripustiť a budeme proti nim bojovať všetkou silou právneho štátu,“ povedal de Maiziére. Dodal však, že povinnosti majú aj vysídlenci, ktorí sa musia správať v súlade s nemeckými zákonmi. „Každý, kto k nám príde, musí prijať a dodržiavať náš systém hodnôt a pravidiel,“ povedal.

Minister vnútra toto vyhlásenie urobil pri prerokovaní novely azylového zákona, ktorú vo štvrtok nemeckí poslanci v prvom čítaní prijali; s konečnou platnosťou sa o dokumente bude hlasovať za dva týždne. Zmeny zákona majú okrem iného vďaka zaradeniu všetkých balkánskych štátov na zoznam bezpečných krajín urýchliť odmietanie niektorých azylantov, v niektorých prípadoch bude tiež možné znížiť žiadateľom o azyl finančnú podporu.

Problematikou utečencov sa vo štvrtok zaoberal Súdny dvor EÚ, ktorý konštatoval, že krajiny únie môžu uväzniť osoby, ktoré znovu vstúpili na ich územie po tom, čo boli predtým vyhostené. Len v tomto roku vstúpilo do Európskej únie viac ako pol milióna utečencov.

V súčasnosti je hlavnou trasou utečencov mieriacich na Západ takzvaná balkánska cesta. Na nej leží aj Maďarsko, ktoré ako protiopatrenie postavilo plot na hranici so Srbskom a dokončilo dva úseky bariéry na hranici s Chorvátskom. Budapešť oznámila, že premiér Viktor Orbán už urobil príslušné diplomatické kroky k možnému spoločnému stráženiu hraníc krajín V4 (Maďarsko, Slovensko, Česko, Poľsko).

Do Srbska, ktoré je súčasťou balkánskej cesty, prichádza denne niekoľko tisíc migrantov. Veľká väčšina z nich vstupuje cez hranice s Macedónskom, ale podľa médií rastie aj počet tých, ktorí využívajú cestu cez Bulharsko. V poslednom čase je každý deň registrovaných asi 200 utečencov v mestečku Dimitrovgrad, ktoré leží pri srbsko-bulharskej hranici, zhruba v jej polovici. Ďalšia stovka utečencov prichádza do mestečka Bosilegrad pri hranici oboch štátov na juhu. Srbské úrady uvádzajú, že od začiatku roka do krajiny dorazilo okolo 200 000 migrantov.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Európa #utečenci #migračná kríza