Porošenko aj v OSN zmeškal vlak

Približne v čase, keď v utorok v Minsku dosiahli vyjednávači znepriatelených strán konfliktu na východnej Ukrajine dohodu o stiahnutí ťažkej techniky z frontu, ukrajinský prezident Petro Porošenko pred poloprázdnou sálou VZ OSN pokračoval v protiruskom slovnom zbrojení.

01.10.2015 17:36
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (30)

„Pre každého, kto sa dnes zaoberá ukrajinskou politikou, nastali ťažké časy. Všetko, čo sa totiž u nás dnes odohráva, sa musí pozorovateľovi zvonku zdať ako fantazmagória,“ reagoval na súčasné nielen politické dianie vo svojej vlasti politológ Michail Pogrebinskij. Na podporu svojho tvrdenia uviedol aj príklad.

„Zatiaľ čo hlavní západní spojenci súčasného ukrajinského režimu hľadajú cesty, ako zastaviť pokračujúcu konfrontáciu s Moskvou, prejavujúc záujem predovšetkým o spoluprácu v Sýrii, Petro Porošenko vyhlasuje, že Rusko vystupuje v Sýrii v úlohe destabilizujúceho faktora, hovorí o zelených mužíčkoch a o tom, ako Ukrajina naučí Američanov poraziť Rusko,“ pripomína kyjevský politológ výroky prezidenta Porošenka v analýze na portáli Lenta.ru.

Prejav bezmocnosti

Čo sa skrýva za tvrdou rétorikou ukrajinského lídra Petra Porošenka, kladie si otázku aj britská BBC v súvislosti s jeho výrokmi počas rokovania VZ OSN v New Yorku. „Existujú dva dôvody,“ povedal pre BBC Sergej Michejev, viceprezident moskovského Centra politických technológií. Za prvý považuje Porošenkovu bezmocnosť vyplývajúcu z hlbokej politickej a hospodárskej krízy, do ktorej sa podľa politológa zahnala Ukrajina sama a z ktorej sa bez pomoci nedokáže vymaniť.

„Ukrajina sa stala bojiskom medzi Východom a Západom, ktoré však nechcú proti sebe otvorene bojovať. Je možné, že chcú na to využiť Ukrajinu. Porošenko nemôže vyhrať, a preto tak veľa slov, tvrdosti, podráždenia a neraz aj zlosti,“ domnieva sa Michejev. Za druhý dôvod Porošenkovho slovného zbrojenia považuje „oteplenie vzťahov Ruska so Západom, pretože stavil na podporu práve Západu proti Rusku“.

„Je to jeho jediný tromf, pretože za posledného pol roka prehral všetko. Nedosiahol nič. Ani v prípade Jaceňukovej vlády. Prípadné ďalšie oteplenie vzťahov Moskvy so Západom o. i. znamená možný koniec sankciám a Porošenko potrebuje opak, ich pritvrdenie,“ vysvetľuje politológ s tým, že Porošenkova rétorika je adresovaná hlavne vnútropolitickej scéne, na ktorej sú už mnohí charakterizovaní ako agenti Putina. Okrem prezidenta Porošenka rovnakú nálepku dostali už dokonca aj Julia Tymošenková či nacionalisti z radikálneho hnutia Pravý sektor.

Tlak Kyjeva prišiel neskoro?

Aj podľa politológa Vadima Karasjova, riaditeľa Ukrajinského inštitútu globálnych stratégií v Kyjeve, je pre prezidenta Porošenka dnes najdôležitejšie „udržať“ protiruské sankcie. Podľa politológa zatiaľ nehrozí ich zrušenie, pretože, ako pripomenul, prezident USA Barack Obama vo svojom prejave na VZ OSN spomenul o. i. Donbas aj Krym, rovnako ako aj jeho vrátenie Ukrajincom.

„Aktívne šliapanie na Rusko ako agresora prišlo neskoro. Malo prísť pred prejavom ruského prezidenta Vladimira Putina alebo aspoň pred jeho rokovaním s Obamom. V takom prípade by možno padlo na úrodnú pôdu,“ povedal pre BBC Karasjov. Zároveň priznal, že ruský líder tak využil sýrsku krízu, diplomatickú medzeru, cez ktorú sa dostal do veľkej geopolitiky.

„Taktické priority Západu sa už o niečo posunuli, a preto vyhlásenia o Ukrajine, ako obeti ruskej agresie prednesené niekedy aj s nádychom pátosu, prišli neskoro,“ konštatoval Karasjov. Zároveň vyjadril domnienku, podľa ktorej vraj cítiť, že prejav prezidenta napísali v predstihu a už v ňom nestihli urobiť potrebné zmeny.

„A možno ich urobiť ani nechceli. Považovali za správne, aby ukrajinská diplomacia pokračovala v rovnakom tóne. Teda v duchu tézy Ukrajina je objektom agresie Ruskej federácie a v tomto smere treba byť aktívny bez ohľadu na to, ako sa bude vyvíjať situácia okolo realizovania minských dohôd,“ sumarizoval Karasjov.

Z Porošenkových vyjadrení

  • Pre Ukrajincov je zaujímavé naučiť sa od amerických partnerov, ako bojovať (v súvislosti s inštruktormi USA na Ukrajine). Pre Američanov je rovnako zaujímavé naučiť sa od nás, ako poraziť Rusov. Ukrajina sa ich nielen nebojí, ale Rusku dáva aj do zubov.“
  • Dnes bojujeme nielen za Ukrajinu, ale aj za celú Európu.“
  • „Všetci jasne vidia, že Rusko je silným destabilizujúcim faktorom. Nech je už kdekoľvek: v Islamskom štáte, Sýrii alebo na Ukrajine, ale aj na iných miestach.“
  • Odhliadnuc od skutočnosti, že Rusko doteraz odmieta oficiálne uznať priame vojenské zasahovanie, je nepochybné, že vedie agresívnu vojnu proti Ukrajine. Nie je to občianska vojna, nie je to domáci konflikt.“
  • Ruskí ,‚zelení mužíci‘ dnes chodia po sýrskej zemi. Čo alebo kto bude nasledovať?“
  • Moskva používa na východe Ukrajiny mobilné krematóriá, pomocou ktorých chce zahladiť stopy po zločinoch spáchaných na ukrajinskej pôde.“
  • Ruská agresia spôsobila Ukrajine problémy s ochranou životného prostredia v Donbase.“
  • Ukrajina sa musí stať členom EÚ. Nie je dôležité, či je Európa pripravená ju prijať. Trvám na tom, že únia nemôže prežiť bez Ukrajiny. Som celkom optimistický v tom, že môj sen sa splní.“

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko