Žijem s mužom, oznámil kňaz a obul sa do katolíckej cirkvi

Vplyvný kňaz spôsobil vo Vatikáne zemetrasenie. Priznal sa, že je gej a predstavil svojho partnera. Katolícku cirkev, ktorú podrobil ostrej kritike, vyzval, aby sa konečne začala ústretovo správať k homosexuálom. Trest od vrchnosti prišiel okamžite.

05.10.2015 15:00
kňaz, Krzysztof Charamsa, homosexualita, Vatikán Foto: ,
Krzysztof Charamsa na snímke vľavo so svojím priateľom Eduardom (poľský kňaz neprezradil jeho priezvisko). O ich vzťahu najprv informoval médiá v Taliansku a v Poľsku, následne mal tlačovku v Ríme. ,,Musím povedať, kto som. Som homosexuálny kňaz. Som šťastný a hrdý, že som kňaz homosexuál," zdôraznil Charamsa.
debata (203)

Krzysztof Charamsa, 43-ročný Poliak, ktorý žije v Ríme už 17 rokov, je prvý vplyvný kňaz v dejinách, čo vo Vatikáne prehovoril o láske k mužom, pričom slovne napadol postoj katolíckych kruhov k neheterosexuálom. „Čo cirkev vie o homosexualite, to je zmes stereotypov a falošných predstáv. Moja cirkev navrhuje gejom, aby sa skrývali, aby žili v izolácii. To nie je cesta, ktorú pre nás chcel Kristus,“ zdôraznil Charamsa pre poľské noviny Gazeta Wyborcza.

Duchovný sa vyjadril aj pre taliansky denník Corriere Della Sera: „Je čas, aby cirkev otvorila oči a uvedomila si, že je neľudské ponúkať veriacim gejom život bez lásky.“

Som šťastný a hrdý

Po dvoch rozhovoroch v médiách, ktoré boli zverejnené v sobotu, rovnaký deň usporiadal v Ríme tlačovku. Pôvodne chcel hovoriť pred bránami Vatikánu, ale stretnutie s novinármi presunul do reštaurácie. „Musím povedať, kto som. Som homosexuálny kňaz. Som šťastný a hrdý, že som kňaz homosexuál,“ citovala ho agentúra Reuters.

Osobné priznanie Charamsu a jeho apel na cirkev znamená pre Vatikán vážnu vec, pretože prehovoril z pozície druhého sekretára Medzinárodnej teologickej komisie pri Kongregácii pre náuku viery a vyučujúceho na katolíckej univerzite. Navyše vyhlásenie urobil deň pred začiatkom synody o manželstve a rodine.

Charamsa pritom očakáva od cirkvi, že sa s pochopením postaví k všetkým sexuálnym menšinám (známym pod skratkou LGBT). „Žiadam pápeža Františka, aby bol silný a pamätal na nás, homosexuálov, lesbičky, transsexuálov a bisexuálov, ako na dietky cirkvi a členov ľudstva,“ podčiarkol podľa Reuters.

Ochrana v zákonoch

Poliak síce priamo nehovoril o uzákonení sobášov medzi osobami rovnakého pohlavia, prípadne o registrovaných partnerstvách, ale zjavne naznačil, že súžitie homosexuálov potrebuje pomoc v paragrafoch. „Každý má právo ľúbiť a lásku musí chrániť spoločnosť a právo,“ podčiarkol pre Corriere Della Sera. Pripomenul, že kresťanstvo je náboženstvo lásky. „Tá je to hlavné, čo Kristus priniesol svetu,“ dodal.

Charamsa je presvedčený o tom, že katolícka cirkev zavádza, keď opiera svoj postoj k homosexualite o knihu všetkých kníh: „Biblia nehovorí nič o téme homosexuality. Namiesto toho hovorí o aktoch, ktoré by som nazval takpovediac homogenitálne. Dokonca heterosexuál môže vykonať také akty, ako sa stáva v mnohých väzniciach, ale v takom prípade koná proti vlastnej prirodzenosti, a preto pácha hriech. Keď to robí gej, naopak, prejavuje svoju prirodzenosť. Biblická sodomia nemá nič spoločné s dvoma gejmi, ktorí sa ľúbia v modernom Taliansku a chcú sa zosobášiť,“ podotkol podľa talianskych novín.

Prestaňte diskriminovať

Kňaz nezostal pri dvoch rozhovoroch a tlačovke, zverejnil manifest s desiatimi bodmi. V prvom žiada katolícku cirkev, aby sa vyhla homofóbii a nediskriminovala homosexuálov. „Apelujem na pápeža, aby zrušil inštrukcie, podľa ktorých nemôže byť homosexuál vysvätený za kňaza,“ píše ďalej Charamsa.

Za potrebné tiež považuje, aby Vatikán prehodnotil to, ako vykladá biblické texty o homosexualite. Zároveň chce, aby o tejto sexuálnej orientácii nadviazal dialóg s evanjelikmi aj anglikánmi. Medzi požiadavkami Charamsu sa napríklad objavila tiež zmienka o zrušení platnosti všetkých cirkevných dokumentov, ktoré spochybňujú alebo dokonca zatracujú homosexuálov.

Reakcia Vatikánu

Charamsa povedal, že v súvislosti s priznaním o homosexualite je pripravený niesť následky. Tie prišli okamžite.

Vatikán ho odvolal z funkcie v kongregácii a zároveň stratil miesto vysokoškolského pedagóga. „Odvolanie nemá nič spoločné s úvahami kňaza o jeho osobnom živote. Lenže jeho rozhovory v médiách boli veľmi nezodpovedne načasované v predvečer synody,“ povedal podľa agentúr Federico Lombardi, hovorca Vatikánu. Charamsovi vyčítal, že jeho vyhlásenia dostávajú pápeža pod mediálny tlak, keď biskupi začínajú debatovať o manželstve a o rodine.

© Autorské práva vyhradené

203 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #cirkev #homosexualita #Krzysztof Charamsa