Tsipras ubezpečil o rýchlej realizácii reforiem a boji proti korupcii

O rýchlej realizácii reforiem prisľúbených veriteľom Grécka ubezpečil v pondelok v Aténach premiér Alexis Tsipras v programovom vyhlásení tamojšej novej vlády. Podľa neho je to jediná cesta ako dostať krajinu Helénov z krízy. Cesta to však nebude ľahká."Musíme zatnúť zuby" zdôraznil predseda gréckej vlády a dodal, že krajina musí získať späť vierohodnosť.

05.10.2015 22:18
debata

Tsiprasovým cieľom je po splnení podmienok veriteľov rokovať o reštruktura­lizácii dlhov a prinútiť grécke banky k rekapitalizácii a investíciám v krajine, informovala tlačová agentúra DPA.

Vystúpenie staronového premiéra mohli Gréci sledovať v priamom prenose na televíznych obrazovkách. Z Tsiprasových úst si vypočuli, že premiér chce chrániť sociálne slabších a nájdením úsporných možností v iných sférach nahradiť niektoré z tvrdých reštriktívnych opatrení.

Premiér hovoril aj o boji proti daňovým únikom a korupcii, ako aj o modernizácii štátu, či zavedení novej 23-percentnej dane z pridanej hodnoty pre všetky súkromné školské zariadenia. Tsiprasovu vládu, ktorá sa môže v 300-člennom parlamente oprieť o 155-člennú väčšinu, čaká v stredu v neskorých večerných hodinách hlasovanie o dôvere.

Nový stredoľavicový kabinet musí rýchlo pristúpiť k privatizácii štátnych podnikov a reformovať dôchodkový a daňový systém. Iba tak môže dúfať v realizáciu balíka pomoci, o ktorom veritelia EÚ rozhodli v júli.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Alexis Tsipras