Česká polícia posilnila kontroly na hranici s Rakúskom

Česká polícia v sobotu od 07.00 hodiny rozšírila náhodné kontroly na hraniciach s Rakúskom. Počas prvej hodiny kontrol nezadržala žiadnych migrantov.

10.10.2015 11:54
rakúsko, hranice, utečenci, migranti, migračná... Foto: ,
Česká polícia rozšírila náhodné kontroly na hraniciach s Rakúskom.
debata (4)

Informoval o tom český spravodajský portál iDNES.cz s odvolaním sa na hovorkyňu cudzineckej polície Kateřinu Rendlovú. Polícia už hliadkuje na 20 hraničných priechodoch namiesto doterajších 14. Priebežne bude kontrolovať aj tzv. zelenú hranicu.

Na akcii sa zúčastňuje 720 policajtov z deviatich krajov a tiež colníci. Kontroly sa rozšírili najmä o menšie hraničné priechody. Tie by mohli začať migranti využívať namiesto tých, na ktorých sa už kontroly vykonávali a bolo to všeobecne známe.

Utečenci v poslednom čase cestujú v malých skupinách, väčšinou v autách, autobusoch či pešo – vlaky už využívajú málo. Aj armáda je pripravená pomôcť policajtom, v pohotovosti neďaleko niektorých hraničných priechodov je od piatka večera 650 vojakov.

Už koncom septembra si policajti a vojaci vyskúšali spoločnú kontrolu hraníc na 11 priechodoch v južných Čechách a na južnej Morave. Česká republika sa takto pripravuje na možnosť, že by Rakúsko cez víkend zatvorilo svoje hranice v reakcii na to, že Maďarsko dostavalo hraničný plot.

Utečenci by preto mohli zmeniť svoju trasu do cieľového Nemecka cez ČR. Česko je pripravené urobiť aj ďalšie opatrenie – a to zrušiť niektoré medzinárodné vlakové spoje, informoval portál.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rakúsko #utečenci #hraničné kontroly #migračná kríza