V Kábule sa zrútil vrtuľník NATO, podľa aliancie išlo o nehodu

Na základni NATO v Kábule sa v nedeľu neskoro popoludní zrútil vojenský vrtuľník, v ktorého troskách zahynulo päť príslušníkov medzinárodnej koalície a ďalších päť utrpelo zranenia. Predstavitelia základne hovoria o nehode, nejde podľa nich o dôsledok nepriateľskej paľby. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

12.10.2015 07:25
debata (9)

Vedenie misie Resolute Support (Rozhodná podpora), ktorej úlohou je výcvik afganských bezpečnostných zložiek, nekonkretizovalo štátnu príslušnosť obetí. Britské ministerstvo obrany oznámilo, že medzi zabitými príslušníkmi misie NATO sú dvaja členovia britského vojenského letectva RAF. Upresnilo tiež, že vrtuľník typu Puma Mk 2 sa zrútil pri pristátí v sídle misie aliancie na čele s USA.

„Začalo sa vyšetrovanie, môžeme však potvrdiť, že sa jedná o nehodu a nie o výsledok nejakého útoku,“ uviedlo podľa AFP britské ministerstvo vo vyhlásení.

Podľa AFP sa od zapojenia Británie do bojov v Afganistane proti tamojšiemu radikálnemu islamskému hnutiu Taliban v októbri 2001 zvýšil počet mŕtvych Britov v tejto krajine na 456.

V nedeľu sa v centre Kábulu stal terčom bombového útoku jeden britský konvoj. Žiaden Brit sa pri útoku nezranil, ľahko sa zranili len traja afganskí civilisti. Budovy v okolí výbuchu sú poškodené. K činu sa prihlásilo radikálne hnutie Taliban.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #nehoda #vrtuľník #Kábul