Holandsko zverejní správu o príčinách katastrofy MH17

Holandský bezpečnostný úrad (OVV) v utorok zverejní dlho očakávanú správu o výsledkoch vyšetrovania tragédie malajzijského lietadla na východe Ukrajiny, pri ktorej v polovici minulého júla zahynulo 298 ľudí. Lietadlo, ktoré smerovalo z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, bolo zostrelené nad bojovou zónou ovládanou proruskými separatistami. Holandská správa sa bude týkať najmä príčiny nešťastia, zodpovednosť za útok na civilné lietadlo údajne neskúmala.

12.10.2015 09:34
debata (339)

„Analýza neprinesie odpoveď o vine, to je záležitosť policajného vyšetrovania,“ varovali holandskí vyšetrovatelia pred očakávaním konečného rozuzlenia tragédie, ktorá výrazne vyhrotila napätie medzi Západom a Moskvou. Správa osobitného policajného tímu zostaveného holandskou prokuratúrou, ktorého členmi sú kriminalisti z niekoľkých krajín, má uzrieť svetlo sveta v decembri.

Kyjev a jeho západní spojenci obviňujú z útoku na lietadlo povstalcov, Rusko varuje pred unáhlenými závermi a predkladá svoje vlastné verzie udalostí. Tou hlavnou je raketový útok ukrajinského bojového lietadla.

Všetky hlavné verzie sa zhodujú v predpoklade, že lietadlo bolo zasiahnuté raketou. Predbežná správa OVV z vlaňajšieho septembra uviedla, že trup lietadla prederavilo veľké množstvo rýchlo letiacich projektilov, ktoré spôsobili, že sa stroj vo vzduchu rozpadol. Už tento poznatok vyvolal silné podozrenie, že lietadlo zostrelila raketa zem-vzduch.

V minulých dňoch sa objavili nepotvrdené informácie, že v telách mŕtvych pasažierov boli nájdené úlomky ruskej rakety zem-vzduch typu Buk. Tú údajne používali povstalci, vo výzbroji ju však má aj ukrajinská a ruská armáda.

Na svojej správe o príčinách tragédie pracovali holandskí experti bezmála pätnásť mesiacov. Podľa dostupných informácií má mať štyri časti. Prvá sa má zaoberať vlastnými príčinami pádu malajzijského lietadla, ďalšie majú analyzovať rozhodnutie povoliť prelet dopravného lietadla nad vojnovú zónou.

Vyšetrovatelia sa údajne venovali aj tomu, prečo sa správy o smrti pasažierov dostali k pozostalým až po dvoch či štyroch dňoch. Dokument má obsahovať tiež časový rozbor posledných okamihov pred katastrofou vrátane odhadu, kedy cestujúci pochopili nevyhnutnosť tragického konca.

Ešte pred zverejnením správy sa majú s jej obsahom oboznámiť pozostalí. Dokument bude potom verejnosti tlmočiť šéf OVV Tjibbe Joustra na vojenskej základni Gilze-Rijen na juhu Holandska. Práve tam vyšetrovací tím pracne zostavil torzo trupu malajzijského lietadla s použitím úlomkov a trosiek dopravených z Donbasu. Rekonštruovaná bola časť pilotnej kabíny a priestoru pre cestujúcich.

339 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #malajzijské lietadlo #MH17