Nemecko: Vládna koalícia sa v otázke tranzitných zón rozdelila

Nielen medzi nemeckou vládnou koalíciou a opozíciou, ale aj vnútri veľkej spolkovej koalície v Berlíne sa prehlbujú rozpory týkajúce sa názorov na jednotlivé aspekty utečeneckej krízy.

12.10.2015 13:45 , aktualizované: 19:27
debata (25)

Poprední predstavitelia koaličnej Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD) po dočasnom váhavom postoji dôrazne odmietli plánovaný zámer kolegov zo strán únie CDU/CSU preniesť rozhodovania o udeľovaní azylu do tzv. tranzitných zón na hraniciach Nemecka. Sociálnodemokra­tický spolkový minister spravodlivosti Heiko Maas reagoval dokonca slovami, že tí, ktorí by chceli preniesť tranzitné konania z letísk aj na pozemné hranice, by vytvárali masové tábory v krajine nikoho.

Líder Kresťanskosociálnej únie (CSU), bavorský krajinský premiér Horst Seehofer, ale aj nový koordinátor spolkovej vlády pre danú problematiku, minister v Úrade kancelárky Peter Altmaier z Kresťanskode­mokratickej únie (CDU) však práve v tomto riešení vidia možnosť ako obmedziť počet žiadateľov o azyl v spolkovej republike.

Seehofer po zasadaní predsedníctva CSU vyhlásil, že traja stranícki lídri si budú musieť sadnúť, aby sa dosiahol konsenzus aj o tejto otázke. On osobne je k dispozícii kedykoľvek, kancelárka, predsedníčka CDU Angela Merkelová takisto. Aj podľa slov hovorcu spolkovej vlády Steffena Seiberta by sa rokovania v rámci koalície mali začať v čo možno najkratšom čase.

Tranzitné zóny nie sú prostriedkom, ktorý vyrieši všetky problémy, avšak možno príspevkom k usporiadaniu situácie utečencov, poznamenal. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA. Minister spravodlivosti Heiko Maas pre mienkotvorný denník Süddeutsche Zeitung pripustil, že rýchlejšia registrácia žiadateľov o azyl je potrebná, avšak podčiarkol, že zadržanie desiatok tisícok utečencov na hraniciach by vytvorilo viac problémov, ako naopak vyriešilo.

Predmetný návrh považuje šéf spolkového rezortu spravodlivosti za nerealizovateľný v praxi a za fatálny signál. Zástupcovia opozičných zelených i strany Ľavica plány na vytvorenie prihraničných tranzitných zón pre utečencov striktne odmietajú.

Predsedníčka zelených Simone Peterová v Berlíne vyhlásila, že zámer strán únie predstavuje nové negatívum v utečeneckej politike CDU a CSU. Ulla Jelpkeová v zastúpení strany Ľavica sa vyjadrila, že tzv. tranzitné zóny vyvolávajú značné pochybnosti z ľudskoprávneho i ústavnoprávneho hľadiska.

Nemecko zvažuje vybudovanie tranzitných zón pre utečencov

Nový koordinátor nemeckej vlády pre problematiku utečencov Peter Altmaier vyzval v pondelok na vytvorenie tranzitných zón pozdĺž nemeckých hraníc, ktorých účelom bude pomoc pri zvládaní hromadného príchodu žiadateľov o azyl do Nemecka.

„Verím, že vo svetle súčasnej situácie by sme nemali vylúčiť nijakú prípadnú alternatívu na tejto úrovni,“ povedal Altmaier v rozhovore pre nemeckú stanicu ZDF. Rozhodnutie o vybudovaní tranzitných zón by sa malo pravdepodobne prijať v nasledujúcom týždni, povedal Altmaier, ktorý je zároveň šéfom úradu kancelárky Angely Merkelovej.

V týchto tranzitných zónach bude vláda vedieť lepšie posúdiť a „rozoznať medzi ľuďmi, ktorých chceme chrániť a budeme chrániť… a ľuďmi, ktorí prichádzajú z ekonomických dôvodov,“ dodal. Altmaier sa tak podľa agentúry DPA vyjadril po päťhodinovom nedeľňajšom stretnutí kancelárky Merkelovej so spolkovými a krajinskými ministrami vnútra v Berlíne.

Viacero z ministrov oznámilo, že ich zdroje na vyrovnanie sa s prílevom migrantov sú už vyčerpané. Ťažiskom tejto schôdzky, ktorá trvala do neskorých večerných hodín, bolo prerokovanie možnosti vybudovania tranzitných zón.

V strediskách v týchto tranzitných zónach by mali nemecké úrady zadržiavať žiadateľov o azyl cestujúcich z krajín považovaných za bezpečné, alebo bez dokladov totožnosti či nepravých osobných dokumentov.

Merkelová vymenovala Altmaiera do funkcie koordinátora pre utečeneckú politiku v uplynulom týždni v reakcii na vlnu žiadateľov o azyl snažiacich sa dostať do Nemecka. Nepretržité množstvo utečencov vstupujúcich do Nemecka tam vyvolalo politické napätie a pochybnosti, či Nemecko dokáže zvládnuť takúto vlnu migrantov.

Podľa oficiálneho odhadu Berlína by v tomto roku malo do Nemecka pricestovať okolo 800 000 žiadateľov o azyl. Prevažná väčšina z nich pochádza z vojnou zmietaných štátov ako Sýria, Afganistan, Irak či Eritrea. Niektoré odhady však v súvislosti s Nemeckom hovoria až o milióne nových žiadateľov o azyl.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #migračná kríza #tranzitná zóna