Európa by mala prijať migrantov z táborov, myslí si komisár OSN

Európske krajiny by mali prijímať migrantov priamo z utečeneckých táborov mimo európskeho územia, a to bez ohľadu na ich náboženské vyznanie či ďalšie kritériá. V Aténach to povedal vysoký komisár Organizácie Spojených národov pre utečencov António Guterres, ktorý v Grécku strávil dva dni na inšpekčnej ceste v súvislosti s migračnou krízou.

12.10.2015 15:15
debata (15)

Podľa Guterresa by bol transfer utečencov priamo z utečeneckých táborov v mimoeurópskych krajinách najlepším spôsobom, ako chrániť ľudské životy a bojovať proti pašerákom.

„Keď vidím pobrežie ostrova Lesbos, nedokážem pochopiť, prečo musia ľudia platiť tisíc eur za nebezpečnú plavbu cez more,“ povedal Guterres, ktorý ostrov v nedeľu navštívil. Podľa neho by mali európske krajiny počítať s tým, že nakoniec budú musieť prijať oveľa viac ľudí, než 160-tisíc, čo je počet, na ktorom sa doteraz Európska únia dohodla. „Presídlenie 160-tisíc (migrantov z Grécka a Talianska) nebude stačiť,“ povedal Guterres.

Štáty únie napriek odporu Českej republiky, Slovenska, Maďarska a Rumunska v septembri rozhodli o prerozdelení 120-tisíc utečencov čakajúcich v Taliansku a Grécku medzi ostatné krajiny EÚ. Spolu s dobrovoľným prevzatím 40-tisíc osôb, čo sa dohodlo na jar, sa tak má teraz plán týkať 160-tisíc Sýrčanov, Eritrejčanov a Iračanov, ktorí majú veľkú šancu získať v Európskej únii azyl.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #OSN #utečenci #migranti #utečenecký tábor