Zimbabwe neobviní amerického zubára zo zabitia leva Cecila

Zabil najslávnjšieho leva sveta Cecila, ale mal na to všetky dôležité povolenia. Zimbabwe amerického zubára Waltera Palmera zo zabitia leva neobviní.

12.10.2015 17:04
Zimbabwe, lev Cecil Foto: ,
Lev Cecil bol symbolom Afriky.
debata (7)

Oznámila to zimbabwianska ministerka životného prostredia Oppah Muchinguriová-Kashiriová. Ešte počas leta pritom Zimbabwe žiadalo Spojené štáty, aby Palmera vydali na trestné stíhanie.

„Oslovili sme políciu a úrad generálneho prokurátora a ukázalo sa, že Palmer prišiel do Zimbabwe, pretože mal všetky doklady v poriadku,“ citovala agentúra Reuters ministerku.

Na konci júla pritom Muchinguriová-Kashiriová o Palmerovi na tlačovej konferencii hovorila ako o „zahraničnom pytliakovi“. Ako vtedy uviedla, zaplatil si za nelegálny lov a mali by ho za to v Zimbabwe súdiť. Zubár podľa nej z krajiny rýchlo zmizol späť do USA, aby ho nemohli zadržať. „Podľa doterajšieho vyšetrovania bola celá pytliacka aféra dobre pripravená a financovaná s cieľom uspieť,“ uviedla vtedy ministerka.

Zubár z Minnesoty zabil trinásťročného leva Cecila začiatkom júla. K činu sa priznal, tvrdí ale, že nevedel, že koná v rozpore so zákonom. Zabitie zvieraťa vtedy vyvolalo celosvetový rozruch a Palmer sa stal terčom útokov nielen zo strany nahnevaných užívateľov internetu, mnohí z nich mu dokonca priali smrť. V Spojených štátoch potom podpísali tisíce ľudí petíciu vyzývajúcu k tomu, aby Palmera do Zimbabwe na trestné stíhanie vydali.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #lev Cecil #Walter Palmer