EÚ pozastaví platnosť sankcií uvalených na Bielorusko

Európska únia sa rozhodla, že dočasne pozastaví platnosť sankcií uvalených na Bielorusko. K rozhodnutiu došlo po nedeľných bieloruských prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnili tým najtransparentnejším a najpokojnejším spôsobom, napísala v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie francúzskeho štátneho tajomníka pre európske záležitosti Harlema Désira.

12.10.2015 18:30
debata (45)

„Na nasledujúce štyri mesiace sme sa rozhodli platnosť sankcií (uvalených na Bielorusko) pozastaviť,“ uviedol Désir na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ v Luxemburgu.

„Tie voľby (v Bielorusku), samozrejme, nespĺňajú medzinárodné normy, ktoré platia pre nás,“ uviedol nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, pričom však vyzdvihol určitý pozitívny vývoj v Bielorusku, akým je napríklad prepustenie politických väzňov.

Podľa Steinmeiera dôjde k zrušeniu sankcií proti Bielorusku od januára budúceho roka; toto rozhodnutie sa ale bude týkať len ľudí sankcionovaných z politických dôvodov, nie osôb uznaných za vinných z činov násilnej povahy.

Dlhoročný bieloruský autoritatívny líder Alexander Lukašenko sa v nedeľňajších prezidentských voľbách o znovuzvolenie a so ziskom 83,5 percenta hlasov v nich bezpečne zvíťazil. EÚ a USA sprísnili sankcie uvalené na Bielorusko po násilnom potlačení pokojných protestov počas prezidentských volieb v roku 2010.

Okrem cestovných zákazov pre Lukašenka a ďalších bieloruských predstaviteľov Západ podrobil sankciám aj viaceré tamojšie štátne spoločnosti. Lukašenko sa po vypuknutí krízy na Ukrajine zapojil do snáh o mierové urovnanie konfliktu, čo Európska únia ocenila.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #sankcie #bielorusko