Luhanskí separatisti odložili voľby na február, doneckí na apríl

Proruskí separatisti zo samozvanej Luhanskej ľudovej republiky sa rozhodli preložiť miestne voľby na 21.februára budúceho roka. Podľa pondelkovej správy agentúry TASS o tom rozhodol ich vodca Igor Plotnickij.

12.10.2015 19:39
debata (4)

Povstalci v takzvanej Doneckej ľudovej republike sa v sobotu rozhodli voľby posunúť na 20. apríla. Luhanskí separatisti chceli voľby pôvodne usporiadať 1. novembra a doneckí 18. októbra. Kyjev proti týmto termínom ostro protestoval a označoval ich za porušenie mierových dohôd, podľa ktorých sa voľby uskutočnia na základe ukrajinských zákonov a medzinárodných noriem.

Ruský prezident Vladimir Putin 2. októbra na summite v Paríži sľúbil, že na túto tému s predákmi separatistov prehovorí. Vodcovia v Donecku aj v Luhansku následne minulý týždeň v utorok dali na vedomie, že sa voľby odkladajú. Doneckí rebeli najprv 9. októbra oznámili, že voľby budú 20. marca, deň nato termín presunuli na 20. apríla.

Názory oboch znepriatelených strán na organizovanie komunálnych volieb sú stále veľmi rozdielne. Donbaské „republiky“ trvajú na tom, že Kyjev musí revidovať ústavné zmeny schválené koncom augusta, ktorých podstatou je decentralizácia štátnej správy. Žiadajú tiež, aby všetky reformy týkajúce sa Donbasu prerokovala Ukrajina najprv s nimi.

Požadujú tiež amnestiu pre účastníkov vojny na Donbase, ktorú však Kyjev plánuje vyhlásiť až po voľbách. Ukrajinské vedenie priame rokovania s vodcami vzbúrencov odmieta. Predpokladá sa, že procedúru volieb na Donbase bude regulovať osobitný zákon, ktorý parlament ešte neprerokoval. Za samozrejmý označuje Kyjev predpoklad, že pred donbaskými voľbami opustia ukrajinské územie ruskí vojaci aj s výzbrojou.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #kríza na Ukrajine #Luhansk #proruskí separatisti