Nemecko prijme tisíc obetí násilia Islamského štátu z Iraku

Nemecko v rámci osobitného programu tento rok pomôže asi tisícke irackých obetí násilia spáchaného radikálmi z organizácie Islamský štát. Informovala o tom dnes agentúra DPA. Traumatizované ženy a deti dostanú v Nemecku psychologickú pomoc aj šancu na nový život.

13.10.2015 11:14
Jezídi, dievča, IS, Irak Foto: ,
V rukách bojovníkov Islamského štátu končia tisíce zajatkýň z jezídskej menšiny.
debata (12)

Do zvláštneho projektu sa zatiaľ zapojili spolkové krajiny Bádensko-Württembersko a Dolné Sasko, ktoré tento rok prijali už asi 500 ľudí zo severného Iraku. Do konca roka by vďaka programu mohlo pomoc dostať ďalších zhruba 500 ľudí, uviedol zástupca projektu Michael Blume. Ide väčšinou o ženy a deti, ktoré radikáli z IS sexuálne zneužívali.

Severný Irak obsadili bojovníci IS pri bleskovej ofenzíve vlani v júni. Časť dobytých území sa síce irackej armáde za pomoci šiitských dobrovoľníckych milícií podarilo dobyť späť, radikáli však naďalej ovládajú asi tretinu krajiny.

Príslušníci nemoslimských menšín žijúcich na okupovaných územiach čelia krutému zaobchádzaniu aj mučeniu. Ženy a dievčatá z menšiny jezídov, ktorých IS považuje za „uctievačov diabla“, sa často stávajú sexuálnymi otrokyňami. V zajatí islamistov je ich v súčasnosti asi 5-tisíc, približne dvom tisícom sa od roku 2014 podarilo utiecť.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Islamský štát