Taliban oznámil, že sa stiahol z centra Kundúzu

Islamistické hnutie Taliban oznámilo, že sa definitívne sťahuje z centra strategického mesta Kundúz na severe Afganistanu. Talibanu sa podarilo Kundúz na niekoľko dní obsadiť koncom septembra, afganská armáda následne získala väčšinu mesta späť. Teraz sa pozornosť sústreďuje k ďalšiemu veľkému mestu Ghazní, ktorého sa Taliban pokúsil zmocniť v pondelok. Útok bol odrazený, boje zúria asi päť kilometrov od mesta.

13.10.2015 14:57
debata (3)

Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid uviedol, že bojovníci hnutia sa z Kundúzu sťahujú preto, aby predišli ďalšiemu zabíjaniu civilistov. Členovia Talibanu sa takticky stiahli z hlavných križovatiek, trhov a vládnych budov, povedal Mudžáhid.

Guvernér provincie Kundúz Hamdulláh Daníší vyhlásil, že obchody a trhy v meste sú znovu otvorené a že ľudia sa opäť odvažujú vychádzať do ulíc. Vojaci však stále prehľadávajú domy, pretože podozrievajú niektorých rebelov, že v meste zostali. Podľa agentúry AP počet mŕtvych a zranených z bojov v Kundúze nie je známy, pravdepodobne bude dosahovať niekoľko stoviek.

V meste Ghazní na juhovýchode Afganistanu sú naopak prázdne ulice. V pondelok sa do neho pokúsilo preniknúť asi 2-tisíc bojovníkov Talibanu, armáda ich dokázala odraziť. Podľa agentúry AFP sa v utorok z predmestia Ghazní ozývali explózie a sporadická paľba. „Zo susedných provincií dorazili vojenské posily, aby mesto zabezpečili,“ uviedol zástupca guvernéra provincie Ghazní Muhammad Alí Ahmádí.

Boje sa šíria aj do ďalších provincií ako Badachšán a Tachár. Rastú preto obavy, že prechodné obsadenie Kundúzu Talibanom bolo iba začiatkom novej, trúfalejšej stratégie hnutia. Doposiaľ Taliban kontroloval značnú časť afganského vidieka, avšak žiadne veľké mestá. O novej stratégii svedčí aj minulotýždňový útok Talibanu na mesto Majmaní, ktoré je metropolou provincie Fárjáb. Aj tento útok armáda zmarila.

Spomínané incidenty zdôrazňujú zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v Afganistane, kde po ukončení bojových operácií zahraničných jednotiek leží zodpovednosť za bezpečnosť na miestnych vojakoch a policajtoch.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Kundúz