Uzávery v meste nič neriešia, hovoria obyvatelia Jeruzalema

Občania Jeruzalema nepovažujú terajšie kontroly na hranici východnej časti mesta za dostatočné bezpečnostné riešenia. Podľa väčšiny z tých, ktoré oslovil denník The Jerusalem Post, to dlhodobo Izraelčanov pred ďalšími palestínskymi útokmi neochráni.

15.10.2015 11:12
Jeruzalem, Foto: ,
Izraelskí policajti kontrolujú Palestínčanku na nedávno zriadenom kontrolnom mieste vo východnej časti Jeruzalemu.
debata (4)

Od začiatku októbra pri týchto útokoch prišlo o život najmenej osem Izraelčanov a pri zásahoch potom zahynuli tri desiatky Palestínčanov.

Vláda tento týždeň sprísnila bezpečnostné opatrenia a jedno z nich umožňuje armáde a polícii dočasne uzavrieť štvrte východného Jeruzalema, odkiaľ pochádzalo mnoho útočníkov. Na cestách sú rozostavané betónové bloky a policajti kontrolujú motoristov.

Podľa právnika Cvi, ktorý nechcel uviesť svoje celé meno, je uzávera veľký omyl. „Pomôže to len nakrátko, z dlhodobého hľadiska je to omyl, pretože to rozdeľuje mesto. Uzavretie niektorých štvrtí môže byť nebezpečný precedens,“ povedal. Vláda podľa neho nerieši skutočný problém, a to je status Jeruzalema. „Ide tu o právo. Mesto patrí Židom. Vládna politika je dlhé roky nejasná, nikdy sa jednoznačne nepovedalo, komu mesto patrí,“ povedal Cvi.

Izrael po vojne v roku 1967 obsadil východné čast, ktoré dovtedy spravovalo Jordánsko. Pripojil ich neskôr k západným štvrtiam a mesto označil za nedeliteľnú metropolu štátu, čo je v rozpore s medzinárodným právom. Východné štvrte stále obýva mnoho Arabov, ktorí majú izraelské doklady a môžu sa pohybovať po Izraeli.

Dvadsaťtriročný študent náboženskej školy Nachman povedal, že uzávery nič neriešia. „Môžete zavrieť hlavné cesty, ale existujú vedľajšie cesty, ktorými sa ľudia ľahko dostanú,“ povedal. Podľa neho by bolo účinnejšie odoberať občianstvo a vysťahovávať príbuzných ľudí, ktorí zabíjajú Izraelčanov.

Člen jeruzalemskej radnice Meir Morgalit, ktorý mal v minulosti na starosti otázku východného Jeruzalema, vyhlásil, že opatrenia sú veľký podvod, pretože východný Jeruzalem nemožno uzavrieť. „Poskytuje to ľuďom len falošný pocit bezpečia, že sa niečo urobilo,“ povedal.

On považuje za riešenie práve jasné oddelenie východného Jeruzalema od zvyšku mesta s poskytnutím dostatočnej autonómie. „To, čo vláda robí, je dobré aspoň v tom, že sa pokúša mesto rozdeliť. Jeruzalem nebol nikdy zjednotený a je rozdelený od roku 1967. Potrebuje odvážneho vodcu, ktorý prizná, že politika zjednoteného Jeruzalemu zlyhala,“ povedal Morgalit. Podľa neho musí byť Jeruzalem oddelený na dve autonómne časti a Palestínčania majú dostať možnosť riadiť si svoj vlastný život.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #jeruzalem #Palestínčania #Izraelčania