Sýrska armáda a spojenci bojujú pri Homse o mesto Talbísa

Sýrska armáda a jej spojenci, ku ktorým patrí aj ruské letectvo, zahájili boje pri meste Talbísa v provincii Homs. Podľa sýrskej televízie Rusi bombardovali dediny v okolí a pripravili pôdu pre pozemné sily. Agentúra Reuters uviedla, že dobytím Talbísy režim rozšíri svoju sféru vplyvu okolo veľkých miest na západe krajiny a zaistí tiež diaľnicu spájajúcu Damask s mestom Latákíja, ktoré obývajú vládnuci aláviti.

15.10.2015 15:22
debata (175)

Ofenzívy sa zúčastňuje libanonský Hizballáh, ktorý je spojencom Damasku. Organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) oznámila, že v boji zomrelo asi desať ľudí.

Talbísu a okolité dediny obývajú sunniti, ktorí tvoria enklávu na území, ktorého väčšinu má v rukách režim prezidenta Bašára Asada. Ruské nálety trvajú niekoľko dní a obyvatelia už upozorňovali, že na mieste nie sú žiadni členovia organizácie Islamský štát (IS). Rusko tvrdí, že bojuje proti teroristom v Sýrii, ku ktorým radí IS. Podľa kritikov sú cieľom ruských náletov tiež oponenti Damasku.

Zástupca sýrskej armády v televízii ofenzívu opísal ako snahu obnoviť poriadok v oblasti. Jeden z povstalcov Bíbars Táláví, ktorý pôsobí v Homse, agentúre AP povedal, že cieľom je otvoriť diaľnicu medzi mestami Homs a Hamá. Podľa neho bomby dopadajú na domy civilistov a otrasy z výbuchov sú cítiť aj v Homse, ktorý je niekoľko kilometrov od frontu.

Sýrsku armádu podporuje okrem Hizballáhu aj Irán a pozemná ofenzíva na západe a severe bola vďaka ruským náletom zahájená na niekoľkých miestach. Vojsko sa zameriava hlavne na provincie Homs, Hama, Idlib a Latákíja. Spolu s iránskymi posilami sa pripravuje ofenzíva proti Halabu, ktorého východné štvrte má v rukách opozícia.

V Damasku je od stredy iránska delegácia, ktorá jedná o vojenskej spolupráci. Jej šéf Aláeddín Borúdžerdí povedal, že Irán bude o vyslaní vojakov uvažovať, ak ho o to Sýria požiada. Podľa sýrskych vojenských zdrojov citovaných agentúrou AFP dorazilo v minulých dňoch na základňu v Latákíji niekoľko tisíc iránskych vojakov. Borúdžerdí povedal, že Irán do Sýrie zatiaľ poslal len zbrane a vojenských expertov.

Námestník generálneho tajomníka OSN Jan Eliasson uviedol, že v Sýrii sú tri alebo štyri miesta, na ktorých by sa dalo vyjednať lokálne prímerie. Domnieva sa tiež, že stupňujúce sa násilie v Sýrii by mohlo zvýšiť nádej na politické rozhovory. „Ak existuje politická vôľa, potom si myslím, že by sme paradoxne mohli využiť riziká vyplývajúce zo súčasného stupňovania“ bojov k úsiliu v politickej oblasti, povedal.

175 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Homs #Sýria