Časť Holandska sa odkláňa od Kyjeva

Holanďania budú rozhodovať, či si Ukrajina zaslúži zblíženie s Európskou úniou. Odporcovia ekonomickej časti asociačnej dohody s Kyjevom zozbierali potrebný počet podpisov na referendum. Zohnali ich 420-tisíc, čo je o 120-tisíc viac, ako vyžaduje zákon pre vypísanie všeľudového hlasovania.

16.10.2015 07:53
debata (86)

Výsledok referenda bude síce nezáväzný, ale stane sa zrkadlom toho, koľko je v Holandsku euroskeptických ľudí. Ich počet pribúda, čo sa prejavuje na rastúcej popularite nacionalistickej Strany slobody.

Odporcovia dohody tvrdia, že otvára cestu k vzniku obrovských škôd v Holandsku. „Tamojší parlament už ratifikoval dohodu, ktorá odstraňuje obchodné bariéry medzi EÚ a Ukrajinou. Aktivisti, čo vystupujú proti nej, sa však obávajú, že to môže byť krok smerom k členstvu v únii a mohlo by to stáť holandských daňových poplatníkov miliardy eur,“ poznamenala stanica BBC.

Kritici referenda hovoria o zbytočnom populistickom manévri, ktorý sa môže skončiť pre iniciátorov fiaskom. Tí, naopak, veria, že sa dosiahne dostatočná účasť pre platnosť hlasovania a že výsledok ukáže opačný názor, ako mala väčšina členov parlamentu. „Potom bude mať vláda ťažké znovu ignorovať hlas ľudu,“ varoval podľa agentúry AFP vodca protiukrajinskej kampane Jan Roos.

Napriek tomu, že sa skôr očakáva, že vedenie holandského štátu sa neotočí ku Kyjevu chrbtom, napríklad bývalý šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski neskrýva určité znepokojenie: „Ak Holanďania odvolajú svoj podpis asociačnej dohody s Ukrajinou, tak Rusko dostane to, čo chce,“ povedal pre holandskú televíznu stanicu NOS. Moskva je dlhodobo známa odmietavým postojom k pokusom Kyjeva zblížiť sa s EÚ.

Oficiálni predstavitelia v Rusku nekomentujú holandské referendum, ale tamojší politológovia jednoznačne vítajú hlasovanie. „Po tejto skúške môžu urobiť podobný krok ďalšie krajiny EÚ,“ myslí si Igor Šatrov, citovaný agentúrou RIA Novosti. Tvrdí, že dostatok podpisov na referendum názorne ilustruje odlišné názory: „V spoločnosti, pochopiteľne, vzniká nespokojnosť s tým, že bez jej účasti sa riešia otázky, ako je asociačná dohoda EÚ s Ukrajinou.“

Slová proti Kyjevu použil aj ďalší ruský politológ Sergej Čerňachovskij: „Je úplne prirodzené, že jednotlivé skupiny obyvateľstva v Holandsku nechápu, prečo v podmienkach obrovského prílevu utečencov sa má pripájať ešte Ukrajina,“ tvrdí podľa agentúry FAN. Referendum sa musí uskutočniť do šiestich mesiacov. Predpokladá sa, že termín bude začiatkom jari.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #EÚ asociačná dohoda #Ukrajina