Môžu byť Merkelovej dni zrátané?

"Nemecká kancelárka Angela Merkelová čelí politickému riziku. Ak sa veci v súvislosti s utečeneckou krízou budú zhoršovať a popularita jej CDU výrazne klesne, môže sa stať, že proti nej vystúpi vlastná strana. Zdá sa tiež, že zvyšok Európy začína byť unavený z takzvaného nemeckého líderstva,“ uviedol pre Pravdu expert na nemeckú a európsku politiku Christian Schweiger, ktorý vyučuje na univerzite v Durhame.

19.10.2015 08:21
debata (87)

Kancelárka Angela Merkelová obhajuje svoje pozície, čo sa týka utečeneckej krízy, ale kritizujú ju aj vlastní kresťanskí demokrati. Čo si myslíte o jej stratégii?
Som od začiatku kritický k tomu, ako Merkelová rieši utečeneckú krízu a stojím si za tým. Časť nemeckých aj európskych médií ju spočiatku mimoriadne chválila a stále chváli. Nemyslím si však, že problémy s utečencami zvláda dobre.

Prečo?
Kritika sa naozaj znáša na Merkelovú z tábora jej kresťanskej demokracie (CDU), zo strany sociálnej demokracie (SPD) a, samozrejme, stále najmä z bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU). Bolo veľkou chybou kancelárky, že na počiatočnú narastajúcu vlnu utečencov reagovala tak, že naznačila, že Nemecko je v zásade ochotné akceptovať všetkých.

Tvrdila, že žiadosti o azyl sú v krajine neobmedzené. Spojte to so selfies, čo si robila s utečencami, a máte situáciu, ktorá povzbudila nielen mnoho Sýrčanov, ale aj iných ľudí, aby si zbalili veci a vydali sa na cestu do Nemecka. Merkelovej chyby potom pokračovali.

Čo ešte podľa vás urobila nesprávne?
Merkelová zjavne nebrala do úvahy, čo si myslia partneri v EÚ. Sú kritickí, čo sa týka politiky otvorených dverí a povinných utečeneckých kvót. Týka sa to väčšiny krajín strednej a východnej Európy a Británie. Povedal by som, že kancelárka opäť spôsobila hlboké rozdelenie Európy. Môže to mať vážne následky.

Zdá sa, že zvyšok Európy začína byť unavený z takzvaného nemeckého líderstva. Prichádza to v čase, keď mnohé krajiny eurozóny boli do značnej miery prinútené, aby sledovali politiku úsporných opatrení. A postoj Merkelovej vlády ku Grécku sa vníma ako veľmi nekompromisný.

Kancelárka do istej miery stráca popularitu medzi Nemcami. Je to pre Merkelovú vážne?
Domáca stratégia tiež nevyzerá pre ňu ružovo. Mnohé regióny a mestá v Nemecku bijú na poplach, pretože sú preťažené pod stálym náporom utečencov. Najmä Bavorsko, ktoré prijíma tisíce ľudí denne. Viedlo to k tomu, že spoluvládnuci sociálni demokrati najprv Merkelovú podporili, ale teraz sa od nej odvracajú.

Kancelárka si úplne znepriatelila bavorskú CSU. Merkelová čelí politickému riziku. Ak sa veci budú zhoršovať a popularita jej CDU výrazne klesne, môže sa stať, že proti nej vystúpi vlastná strana. Mnohí komentátori v Nemecku už upozorňujú, že Merkelovej vyjadrenia sa môžu dostať do skutočného konfliktu s realitou – keď hovorí, že to dokážeme, ale neberie do úvahy skutočnosť, že nemeckým mestám vzniká sociálna záťaž.

Kritizujú ju za to vlastní poslanci. Môžem sa mýliť, ale nevylučoval by som ani to, že Merkelovej dni môžu byť zrátané. S reakciou na utečeneckú krízu sa jednoducho zjavne prerátala.

Vicekancelár a šéf SPD Sigmar Gabriel však povedal, že kríza môže byť do budúcnosti malým stimulom pre ekonomiku, keďže bude potrebné v súvislosti s ňou investovať a hospodárstvo tak dostane ďalší impulz.
Gabriel na začiatku hovoril, že Nemecko môže ročne prijať pol milióna utečencov. Podľa všetkého sa tým snažil zatieniť Merkelovej vyhlásenia, ktoré mala v súvislosti s krízou. Keď sa to začalo obracať proti nemu a Gabriel čelil kritike z vlastných straníckych radov, začal byť oveľa opatrnejší.

Najviac sa to ukázalo v nedávno zverejnenom komentári, ktorý napísal s ministrom zahraničných vecí Frankom-Walterom Steinmeierom. Obaja politici sa v ňom vyslovili za jasné obmedzenie migrácie. (Článok bol publikovaný aj v denníku Pravda, pozn. red.). Čo sa týka vyhlásenia Gabriela na adresu ekonomiky, vyzerá to ako ďalší pokus vysvetliť jeho pôvodné entuziastické vyhlásenia v súvislosti s utečencami.

Gabriel má však politický problém. Voliči mu nedôverujú. Najmä nie tí, čo majú nízke príjmy. Je to pritom skupina voličov, ktorí sú prirodzenými podporovateľmi SPD.

V čom spočíva problém sociálnych demokratov?
Verejnosť sa správne pýta, prečo SPD už pred utečeneckou krízou netlačila na výraznejšie investície do bývania, škôl a zdravotníckych zariadení. Sociálni demokrati, samozrejme, spustili niekoľko podobných iniciatív v parlamente. Faktom však je, že oblasť bývania a zdravotníctva je v mnohých regiónoch hlboko poddimenzovaná.

Najmä v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, čo je tradične bašta SPD. Nemyslím si preto, že by Gabriel a sociálni demokrati vyšli z utečeneckej krízy posilnení. Predpokladám, že popularita CSU aj SPD bude v najbližších mesiacoch ďalej klesať.

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU #Angela Merkelová #utečenci #migračná kríza