Ukrajina: Armáda sa pripravuje na druhú fázu odsunu zbraní

Situácia v zóne konfliktu na východe Ukrajiny bola v noci na pondelok pokojná, čo umožnilo armáde ukončiť prípravy na odsun zbraní, informovalo tlačové oddelenie tzv. protiteroristickej operácie (ATO).

19.10.2015 10:07
debata (27)

„Dodržujúc minské dohody ukrajinské ozbrojené sily ukončujú prípravu na odsun zbraní na vzdialenosť najmenej 15 kilometrov od demarkačnej čiary,“ uvádza sa v správe ATO, z ktorej citovala agentúra UNIAN.

Druhá fáza sa podľa ATO začne v utorok; odsun zbraní by mali vykonať súčasne obe strany konfliktu, teda ukrajinská armáda a sily separatistov. „Mali by sme počkať, kým sa náš nepriateľ nepripraví na rovnaké kroky,“ dodalo ATO.

Podľa agentúry TASS ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) v nedeľu tvrdilo, že Kyjev nepripravuje odsun zbraní. Predstaviteľ ministerstva obrany DĽR Eduard Basurin tvrdil, že na základe dohody majú byť ako prvé stiahnuté tanky. „Ale ako som povedal v sobotu, ukrajinská armáda hromadí skupinu tankov v určitých smeroch“.

DĽR podľa jeho slov preložila termín odsunu zbraní s kalibrom do 100 milimetrov z 18. októbra na 21. októbra, a to „kvôli pravidelnému porušovaniu prímeria ukrajinskou armádou“. Predstavitelia Špeciálnej pozorovateľskej misie (SMM) Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) 17. októbra ukončili overovanie zbraní s kalibrom do 100 milimetrov, ktoré počas prvej fázy stiahla samozvaná Luhanská ľudová republika (LĽR).

V rovnaký deň luhanskí separatisti potvrdili, že Kyjev stiahol z kontaktnej línie zbrane s kalibrom do 120 milimetrov. Podľa dohody uzatvorenej koncom septembra musia obe strany konfliktu stiahnuť najprv tanky a potom delostrelectvo s kalibrom do 100 milimetrov a mínomety s kalibrom do 120, a to na vzdialenosť 15 kilometrov od demarkačnej čiary. Celkové trvanie odsunu zbraní odhadli na 41 dní.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #Minské dohody #sťahovanie zbraní