Ukrajina: Armáda spúšťa druhú fázu odsunu zbraní

Situácia v zóne konfliktu na východe Ukrajiny bola v noci pokojná, čo umožňuje armáde začať v utorok s odsunom tankov a mínometov z demarkačnej čiary, informovalo tlačové oddelenie tzv. protiteroristickej operácie (ATO).

20.10.2015 10:43
debata (30)

Podľa neho ide o druhú fázu odsunu, ktorá sa týka tankov, delostreleckých systémov s kalibrom do 100 milimetrov a mínometov s kalibrom do 120 milimetrov.

„Ako sa očakávalo, zbrane budú stiahnuté na vzdialenosť najmenej 15 kilometrov od demarkačnej čiary. S odsunom sa začne ráno v smere na mesto Debaľcevo,“ uviedlo tlačové oddelenie ATO, ktoré citovala agentúra UNIAN.

Debaľcevo sa nachádza v Doneckej oblasti a susedí s Luhanskou oblasťou, poznamenala agentúra TASS. Predstaviteľ ministerstva obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin povedal, že k odsunu zbraní dôjde najprv v smere na Debaľcevo, potom z južného smeru a napokon z kontaktnej línie pri meste Doneck.

Basurin ešte v pondelok povedal, že DĽR preložila termín odsunu zbraní s kalibrom do 100 milimetrov z 18. októbra na 21. októbra, a to „kvôli pravidelnému porušovaniu prímeria ukrajinskou armádou“. Samozvaná Luhanská ľudová republika (LĽR) by v utorok takisto mala začať s druhou fázou odsunu. Podľa plánu stiahne tanky z tzv. južného sektoru.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #kríza na Ukrajine