Putin: Rusko tento rok zmarilo 20 teroristických akcií

Agenti ruských tajných služieb zmarili vo svojej krajine tento rok 20 teroristických sprisahaní. Na slávnostnom podujatí v Kremeľskom paláci to povedal prezident Vladimir Putin, ktorý zároveň vyzval zodpovedných na zvýšenie úsilia, aby zabránili ďalším teroristickým útokom.

20.10.2015 20:22
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (33)

Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Rusko od minulého mesiaca podniká nálety na militantov Islamského štátu (IS) v Sýrii, kde podporuje vládne sily. Kremeľ tieto letecké útoky odôvodnil potrebou zakročiť proti medzinárodnému terorizmu a zamedziť tomu, aby sa občania Ruska, ktorí bojujú v radoch IS, vrátili domov.

Na slávnosti v Kremli, ktorú prenášala televízia, Putin povedal, že ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tento rok prekazila 20 teroristických sprisahaní, zatkla 560 militantov a 112 ďalších zabila. Putin vyzval FSB, aby zintenzívnila snahy zastaviť aktivity teroristov a odhaliť ich kontakty s medzinárodnými skupinami.

Na ruskom Severnom Kaukaze sa po dvoch vojnách v Čečensku v 90. rokoch schyľovalo k islamistickému povstaniu. V susednom Dagestane dochádza takmer denne k zrážkam medzi bezpečnostnými silami a povstalcami usilujúcimi sa o ustanovenie štátu, v ktorom by platila prísna interpretácia islamského práva. Moskva tvrdí, že niektorí z týchto militantov sú v spojení s IS.

FSB, ktorá je hlavnou nástupníckou organizáciou bývalej sovietskej tajnej služby KGB, uviedla, že počas dvoch týždňov zmarila dve veľké teroristické akcie v Moskve a južnom Rusku, ktoré údajne pripravili muži s kontaktmi na IS.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #teroristický útok #Vladimir Putin