O presídlenie do Luxemburska má záujem len 15 utečencov

Doteraz iba 15 sýrskych utečencov v Grécku požiadalo o presídlenie do Luxemburska, ktoré je teraz predsedníckou krajinou Európskej únie. Informoval o tom grécky denník Kathimerini. Vysídlenci by mali byť premiestňovaní z Talianska a Grécka do inej z krajín EÚ v rámci nového plánu na riešenie migračnej krízy.

21.10.2015 10:26
debata (10)

Luxemburské vojvodstvo sa ponúklo, že z Grécka prijme celkovo 30 Sýrčanov. Zatiaľ však o to medzi utečencami nie je veľký záujem. Ako denník uviedol s odvolaním sa na nemenované zdroje, grécki predstavitelia by mali v stredu prísť na ostrov Lesbos, aby tam hľadali vhodných kandidátov na presídlenie. Grécko by mali údajne navštíviť aj zástupcovia Luxemburska, ktorí sa tiež budú snažiť presvedčiť Sýrčanov, aby sa rozhodli odísť do ich krajiny.

O prerozdelení 120-tisíc utečencov čakajúcich v Taliansku a Grécku medzi ostatné krajiny EÚ rozhodli štáty únie na nedávnom summite napriek odporu Českej republiky, Slovenska, Maďarska a Rumunska. Spolu s dobrovoľným prevzatím 40-tisíc osôb, o ktorom sa rozhodlo na jar, sa tak má plán týkať 160-tisíc Sýrčanov, Eritrejčanov a Iračanov, ktorí majú veľkú šancu získať v Európskej únii azyl.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v utorok uviedol, že do Grécka sa tento rok doplavilo už viac ako pol milióna utečencov. Väčšina z 502-tisíc migrantov, ktorí na grécke ostrovy prichádzajú na člnoch, pochádza z vojnou zmietanej Sýrie.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci #Luxembursko