Nemecká prokuratúra vyšetruje rečníkov z demonštrácie Pegidy

Nemecká prokuratúra začala vyšetrovať rečníkov z pondelkovej demonštrácie hnutia vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida). Jeden z hovorcov totiž vyjadril ľútosť nad tým, že v Nemecku nie sú žiadne koncentračné tábory. Nemeckí politici vyzývajú, aby sa o Pegidu začala zaujímať kontrarozviedka, niektorí dokonca hovoria o zákaze hnutia.

21.10.2015 11:49
debata (18)

Nemec tureckého pôvodu Akif Pirincci na pondelkovej demonštrácii predniesol reč, v ktorej sa ostro vymedzoval proti moslimom. Uzavrel ju výrokom: „Samozrejme by boli aj iné možnosti, ale koncentračné tábory sú v súčasnosti žiaľ mimo prevádzky.“ Štátne zastupiteľstvo v Drážďanoch teraz Pirincciho vyšetruje pre podozrenie, že sa dopustil štvania proti skupine osôb.

Pirincciho výrok je ďalším v rade extrémistických prejavov, ktoré sa v súvislosti s Pegidou objavili. Minulý týždeň priniesol jeden z priaznivcov hnutia na demonštráciu maketu šibenice s menami kancelárky Angely Merkelovej a vicekancelára Sigmar Gabriela. Líder Pegidy Lutz Bachmann v minulosti zverejnil na internete fotografie, na ktorých bol nalíčený ako nacistický vodca Adolf Hitler.

Nemeckí politici Pegidu kvôli týmto prejavom odsudzujú. Podpredseda vládnej sociálnej demokracie Ralf Stegner teraz vyzval kontrarozviedku, aby začala hnutie sledovať. „Úrad pre ochranu ústavy (BvF) by mal sledovať snahy o narušenie ústavy. Za preskúmanie by stálo napríklad to, či usporiadatelia demonštrácií Pegidy konajú v súlade s ústavou,“ povedal denníku Die Welt. BfV plní funkciu civilnej kontrarozviedky a zameriava sa predovšetkým na prejavy pravicového, ľavicového a islamského extrémizmu.

Poslanec za Kresťanskodemo­kratickú úniu (CDU) Ansgar Heveling dokonca navrhol, aby vláda hľadala spôsob, ako hnutie zakázať. Proti jeho návrhu sa však postavili ministri vnútra Severného Porýnia-Vestfálska a Bavorska, podľa ktorých je potrebné chrániť právo občanov na demonštrácie. Odsúdili však nenávistné prejavy na protestoch, pretože podľa nich pomáhajú vyvolávať násilnosti v krajine.

V Drážďanoch v pondelok večer demonštrovalo asi 20-tisíc stúpencov Pegidy a podobný počet odporcov hnutia, došlo aj k potýčkam medzi oboma skupinami. Podľa nemeckých vládnych i opozičných politikov sa hnutie radikalizovalo a miera nenávisti na demonštrácii prekročila únosnú hranicu.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #koncentračné tábory #Pegida