Šojgu: Rusko bude ďalej podporovať sýrsku vládu

Rusko bude naďalej vojensky podporovať sýrsku vládu v boji proti islamským radikálom. Povedal to ruský minister obrany Sergej Šojgu. Sýrska armáda zároveň poprela utorkové správy, z ktorých vyplývalo, že v Sýrii bojuje nielen ruské letectvo, ale aj ruské pozemné jednotky.

21.10.2015 13:11
debata (22)

Zdroje agentúry Reuters v utorok uviedli, že v bojoch v provincii Latákíja zomreli traja ruskí vojaci. Informáciu o útoku na nich potvrdila aj organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR), tá však neuviedla počet ruských obetí. Ruské ministerstvo obrany správu v utorok poprelo a sýrska armáda oznámila, že informácie o zapojení ruských bojových jednotiek sú „nepodložené a sú obyčajnou propagandou“.

Ruské lietadlá bombardujú západnú a strednú časť Sýrie od 30. septembra a vytvárajú podmienky pre pozemné jednotky. Bojov na zemi sa podľa Moskvy a Damasku zúčastňuje len sýrska armáda a jej spojenci z libanonského hnutia Hizballáh. Prítomní sú síce tiež Iránci, ale Damask a Teherán tvrdia, že ide len o poradcu.

Šojgu uviedol, že „sýrske vládne jednotky s pomocou Ruska prešli od obrany do útoku a oslobodili časť územia, ktoré kontroloval radikálny Islamský štát“. „Hodláme naďalej podporovať oprávnené sýrske vedenie v Sýrii a vytvoriť podmienky pre riešenie konfliktu,“ povedal Šojgu.

Sýrsky prezident Bašár Asad v utorok v Moskve osobne poďakoval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Ten vyhlásil, že vojenské operácie majú vytvoriť podmienky pre hľadanie politického riešenia krízy, na čom sa chce Rusko podieľať spolu s ďalšími mocnosťami.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu povedal, že v Sýrii je potrebné dohodnúť sa na prechodnom období, ktoré umožní odstúpenie prezidenta Asada. Podľa Davutoglua Ankara nezmenila názor na sýrskeho prezidenta, ktorý podľa nej stratil právo Sýrčanom vládnuť. Davutoglu tiež vyhlásil, že by si želal, aby sa Asad v Moskve zdržal dlhšie. Bola by to vraj „úľava“ pre sýrsky ľud. „Skutočne tam mal zostať, aby mohlo začať prechodné obdobie,“ povedal turecký premiér.

Agentúra AFP uviedla, že ruské lietadlá síce útočia v provinciách Homs a Halab, ale zatiaľ sa nepodarilo povstalcov vytlačiť. Sýrska armáda začala 17. októbra ofenzívu proti dedinám, ktoré ležia južne od mesta Halab. Vojsko podľa SOHR postupuje pomaly a zatiaľ obsadilo len päť dedín. Provládny list Al-Vatan tvrdí, že armáda vybojovala 16 dedín a sedem pahorkov.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Sergej Šojgu #Islamský štát