Británia sa upísala ruskému energetickému gigantovi

Veľký balík ekonomických dohôd s Čínou, o ktorom je teraz reč v Londýne, nie je jediný mnohomiliardový biznis Britov s východnými partnermi. Kým Brusel tlačí na členské štáty EÚ, aby sa odpútali od závislosti od energetických surovín z Ruska, najväčší britský dodávateľ energií Centrica podpísal nedávno s Gazpromom zmluvu platnú do roku 2021. "Ruský plyn pokryje zhruba deväť percent britských potrieb," poznamenala agentúra Reuters.

22.10.2015 10:00
Gazprom Foto:
Britský dodávateľ energií Centrica podpísal zmluvu s Gazpromom.
debata (54)

Centrica tvrdí, že sa treba povzniesť nad atmosféru protiruských sankcií (tie sa na dovoz energetických surovín nevzťahujú). „Čokoľvek by sme mohli chcieť ako Európa, ale musíme byť veľmi opatrní, aby sme zostali pragmatickí k realite. Nazdávam sa totiž, že je nepredstaviteľné nahradiť ruský plyn v najbližšom období,“ povedal šéf spoločnosti Rick Haythornthwaite na výročnej schôdzi firmy. Tá sa s Gazpromom dohodla na nákupe 29 miliárd kubíkov do roku 2021.

Biznis s Rusmi obhajoval aj Iain Conn, výkonný riaditeľ Centricy. „Nedá sa len tak zastaviť veľký objem plynu bez veľkých následkov. Neexistuje spôsob, ako by USA mohli nahradiť také množstvo a dodávať ho v podobe skvapalneného plynu. Moskva bola spoľahlivý dodávateľ plynu aj počas studenej vojny, potrebuje európsky dopyt,“ povedal podľa novín Independent. Centrica zásobuje plynom deväť miliónov britských domácností. Závislosť od ruskej suroviny sa výrazne zvýšila: „Ročne to vychádza na 4,2 miliardy kubíkov namiesto doterajších 2,4 miliardy kubíkov od Gazpromu,“ upozornil denník Guardian.

Dohodu s Rusmi odobrilo britské ministerstvo energetiky. Nick Butler, profesor na londýnskej King's College, videl v postupe vlády krátkozrakosť. „Británia riskuje, že spadne do plynovej pasce Kremľa. Neopatrné kroky našej vlády môžu viesť v blízkej budúcnosti k úplnej závislosti od ruského plynu,“ varoval v denníku Financial Times.

Očakáva sa, že Briti budú čoraz viac odkázaní na dovoz plynu, lebo ich ťažba v Severnom mori sa zmenšuje. „Už v roku 2009 bol podiel importu na celkovom objeme 45 percent a v roku 2021 stúpne na 70 percent,“ napísal Guardian.

Moskva, ktorá vytrvalo tvrdí, že sankcie sú zbytočné a treba sa zamerať na vzájomne výhodný biznis, si sľubuje, že EÚ zostane dlhodobo veľkým nákupcom ruského plynu. „Ak únia nebude konať politicky bezhlavo, Rusko zostane v strednodobom aj dlhodobom výhľade dodávateľom na jej trh. Za posledných päť rokov sa spotreba plynu v EÚ znížila o pätinu, ale podiel ruských dodávok vzrástol z 23 percent na 30 percent,“ povedal podľa denníka Rossijskaja gazeta Alexej Grivač, zástupca riaditeľa Fondu národnej energetickej bezpečnosti.

Rusko usudzuje, že veľmi dlho bude pokrývať zhruba tretinu spotreby plynu v EÚ. Moskva si dokonca myslí, že jej energetická surovina by mohla prúdiť do únie ešte vo väčšom objeme: „Európa je zatiaľ jediný trh, na ktorom môžeme zväčšiť predaj,“ podotkol pre zmienené noviny ekonóm Michail Krutichin.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Čína #Gazprom