Rusko vyslalo na východnú Ukrajinu ďalší konvoj s pomocou

Rusko vypravilo do východoukrajinského regiónu Donbas, ktorý je sčasti pod kontrolou proruských separatistov, ďalšiu zásielku materiálnej pomoci. Vyše sto kamiónov vezie tisíc ton nákladu, prevažne potravín, napísala ruská tlačová agentúra TASS. Kyjev podozrieva Moskvu, že podobné zásielky využíva aj na vojenské zásobovanie povstalcov, čo Rusko popiera.

22.10.2015 09:58
debata (13)

„O 04:00 hod moskovského času opustil konvoj nákladných áut ruského ministerstva pre mimoriadne situácie s humanitárnou pomocou záchranné stredisko ministerstva v Donskom,“ uviedla Moskva. Väčšinu nákladu podľa ruských informácií tvoria trvanlivé potraviny, ako sú konzervy, obilniny a cukor.

Rusko od vlaňajšieho augusta vypravilo aj napriek nesúhlasu Kyjeva 42 konvojov. Moskva tvrdí, že do vojnou zničeného Donbasu už dodala 50-tisíc ton pomoci.

Kyjev poukazuje na to, že ukrajinské úrady nemajú možnosť náklad z Ruska kontrolovať a tvrdia, že transporty sú zásterkou pre poskytovanie vojenskej pomoci rebelom. Moskva toto tvrdenie odmieta a ubezpečuje, že ide výlučne o pomoc pre obyvateľstvo sužované konfliktom.

V Donbase už niekoľko týždňov platí nové prímerie medzi ukrajinskou armádou a povstalcami, ktoré je v zásade dodržiavané. Obe znepriatelené strany začali v októbri podľa mierových rokovaní sťahovať ťažké zbrane s kalibrom menším ako 100 milimetrov. Počíta sa s tým, že odsun bude dokončený v druhom novembrovom týždni.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Donbas