Slovinsko požiadalo o pomoc EÚ pri zvládaní prílevu migrantov

Slovinsko oficiálne požiadalo o pomoc Európskej únie pri zvládaní prílevu tisícov migrantov, ktorí smerujú cez krajinu v snahe dostať sa do bohatších štátov západnej Európy, informovala tlačová agentúra AP.

22.10.2015 11:15 , aktualizované: 21:35
debata (6)

Žiadosť zaslali podľa predstaviteľa slovinského ministerstva vnútra Európskej komisii ešte pred dnešnou návštevou komisára EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitrisa Avramopulosa v krajine.

Slovinská vláda neskôr informovala, že krajine už ponúklo pomoc viacero krajín EÚ: Rakúsko, Nemecko, Taliansko, ako aj členské štáty Vyšehradskej štvorky – Česká republika, Maďarsko, Poľsko a Slovensko. Avramopulos v Ľubľane povedal, že Slovinsko môže počítať aj s finančnou podporou EÚ, jej výšku však nekonkretizoval.

Slovinská ministerka vnútra Vesna Györkösová-Žnidarová po stretnutí s komisárom povedala, že jej krajina vynakladá v súvislosti s príchodom utečencov 770 000 eur denne. „Za šesť mesiacov to bude 140 miliónov,“ citovala ju AP.

Dnes prišlo do Slovinska do poludnia podľa miestnych úradov viac než 5 000 migrantov. Ich počet sa tak zvýšil na viac než 38 000 od soboty, keď Maďarsko uzavrelo hranicu s Chorvátskom.

Štátna železničná spoločnosť Slovenske železnice večer oznámila, že k hraničnému priechodu Šentilj na severovýchodnej hranici s Rakúskom smerujú tri vlaky s migrantmi a ďalší vlak cestuje po prvý raz od soboty do prihraničného mesta Jesenice na severozápade. Štyri vlaky vezú celkovo okolo 2 000 migrantov z utečeneckého tábora pri chorvátskej hranici.

Do Slovinska prišlo v stredu rekordných 12 600 utečencov

Do Slovinska len za noc vstúpilo 6 500 utečencov, za celú stredu ich potom z Chorvátska do tejto malej dvojmiliónovej krajiny prišlo vyše 12 600. To je podľa agentúry APA doterajší rekord. Chorvátsko ohlásilo, že od polnoci prekročilo hranice zo Srbska zhruba 1 300 utečencov.

Stredajších 12 600 utečencov, ktorí vstúpili do Slovinska, podľa APA prekonáva aj počty migrantov prichádzajúcich do Maďarska v septembri, kedy tamojšia utečenecká kríza vrcholila. Maďarsko však oplotilo hranice so Srbskom a Chorvátskom, takže utečenci teraz na sever Európy prúdia cez Slovinsko. To tvrdí, že starostlivosť o utečencov a ich registráciu nezvláda, lebo má kapacity na odbavenie iba 2 500 migrantov den­ne.

Slovinsko v uplynulých dňoch opakovane obvinilo susedné Chorvátsko, že sa nijako nesnaží prúd utečencov spomaliť a že migrantov nekontroluje. Chorvátsko, ktoré je síce členom EÚ, ale nie je tak ako Slovinsko súčasťou schengenského priestoru, oznámilo, že od polnoci do skorého dopoludnia prišlo zo Srbska 1 277 migrantov. V chorvátskom tranzitnom tábore Opatovac teraz na cestu do Slovinska čaká cez 2 600 ľudí.

Chorvátske ministerstvo vnútra vo štvrtok uviedlo, že do krajiny už od začiatku krízy prišlo vyše 217 500 utečencov. Podľa DPA sa situácia na takzvanej balkánskej migračnej trase nezlepšuje a pred zatvorenou srbsko-chorvátskou hranicou Berkasovo-Bapska čaká ďalších 2-tisíc ľudí na to, aby mohli v ceste pokračovať.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Slovinsko #utečenci #migranti