Saudská Arábia: Na potlačenie IS v Sýrii je nutný odchod Asada

Na potlačenie militantnej skupiny Islamský štát (IS) je potrebné odstaviť od moci sýrskeho prezidenta Bašára Asada, uviedol to vo štvrtok minister zahraničných vecí Saudskej Arábie Ádil Džubajr vo Viedni.

22.10.2015 16:54
debata (133)

Šéf saudskoarabskej diplomacie sa domnieva, že práve Asad je magnetom, „ktorý láka zahraničných bojovníkov so všetkých kútov sveta bojovať na strane Islamského štátu proti Asadovmu režimu“.

Džubajr to povedal pre panarabskú televíziu al-Arabíja vo Viedni po štvrtkových rokovaniach s rakúskym ministrom zahraničných vecí Sebastianom Kurzom.

„Rokovali sme o situácii v Sýrii a o tom, ako nájsť mierové rozuzlenie tohto konfliktu, ktoré by zaručilo budúcnosť Sýrie a viedlo by do prechodného obdobia nepočítajúceho s Bašárom Asadom,“ dodal Džubajr, ktorého citovala agentúra Reuters.

Ruské aktivity v Sýrii podľa ministra len podporujú tamojší vojenský konflikt, ktorý sa môže skončiť iba bezpodmienečným odchodom Bašára Asada.

„Domnievame sa, že zásah Ruska v Sýrii je mimoriadne nebezpečný, pretože prispieva k zhoršovaniu konfliktu,“ povedal Džubajr novinárom s tým, že Rijád dal tento postoj Saudskej Arábie Rusom jasne najavo.

Na otázku, či by podľa neho Asad mohol zastávať nejakú úlohu v prípadnej prechodnej vláde v Sýrii, Džubajr odpovedal: „Jeho úlohou bude opustiť Sýriu.“

Džubajr sa v piatok vo Viedni stretne s partnermi zo Spojených štátov, Ruska a Turecka – Johnom Kerrym, Sergejom Lavrovom a Feridunom Sinirlioglom. Témou schôdzky bude vojenský konflikt v Sýrii.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Saudská Arábia #Bašár al-Asad #Islamský štát