Juncker pogratuloval Szydlovej k volebnému úspechu v Poľsku

Poľsko by malo zohrávať ústrednú úlohu v silnejšej a odolnejšej Európskej únii, napísal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v gratuláciu k úspechu vo voľbách pravdepodobnej budúcej poľskej premiérke Beate Szydlovej. List zverejnil na Twitteri.

26.10.2015 16:44
debata (9)

Nedeľné parlamentné voľby v Poľsku vyhrala doteraz opozičná konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS). Do volieb ju viedla práve Szydlová, ktorá tak zrejme ukončí osem rokov hegemónie Občianskej platformy (PO) súčasnej premiérky Ewy Kopaczovej.

PiS, na čele ktorej stojí Jaroslaw Kaczyński, je často vnímaná ako výrazne euroskeptická strana. Szydlovú však pozorovatelia označujú za predstaviteľku modernejšej podoby zoskupenia. Napriek tomu je zrejmé, že vzťah Varšavy k Bruselu sa zmení. S liberálnou a vo voľbách neúspešnou PO je spojený tiež súčasný predseda summitov členských krajín dvadsaťosmičky a bývalý poľský premiér Donald Tusk, označovaný niekedy za únijného prezidenta.

„Dúfam, že budeme mať príležitosť sa onedlho stretnúť a že budeme môcť spoločne pracovať na vzniku silnejšej a odolnejšej Európskej únie, v ktorej bude Poľsko hrať ústrednú rolu,“ napísal Szydlovej Juncker. V liste jej tiež zaželal veľa úspechov pri zostavovaní vlády.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Jean-Claude Juncker #Beata Szydlová