Europoslanci a lídri EÚ budú opäť debatovať o migračnej kríze

Debata o migračnej kríze a spôsoboch jej riešenia sa vracia na pôdu Európskeho parlamentu. Europoslanci budú s prezidentom Európskej únie Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jean-Claudom Junckerom jednať o prílive utečencov na takzvanej balkánskej migračnej trase, o spolupráci medzi úniou a Tureckom v otázke migrácie alebo o peniazoch potrebných na riešenie situácie.

27.10.2015 08:42
debata (24)

Obaja lídri EÚ by tiež mali europarlament informovať o záveroch nedávneho summitu EÚ a nedeľného stretnutia lídrov krajín dotknutých migráciou. Šéf únijnej exekutívy Juncker po nej vyhlásil, že doterajší spôsob riešenia krízy, totiž preposielanie migrantov cez územie štátov na balkánskej trase ďalej na západ Európy, musí skončiť.

Podľa sociálnodemokra­tického krídla v Európskom parlamente by komisia mala uvoľniť ďalšie zdroje vládam krajín západného Balkánu, aby im pomohla vlnu desiatok tisíc utečencov zvládať. Ľudová frakcia v Európskom parlamente medzitým apeluje na Európu, aby hovorila jednotným hlasom.

Europoslanci a lídri EÚ by sa v utorok mali zaoberať aj chystaným novembrovým summitom na Malte. Na ňom budú lídri hľadať odpovede na migračnú krízu spoločne s africkými štátmi.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) dorazilo od začiatku roka cez Stredozemné more do Európy zhruba 680-tisíc ľudí.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Donald Tusk #Turecko #utečenci #balkánska trasa