Bavorsko kritizuje Rakúsko za bezohľadnosť v migračnej kríze

Počet migrantov prekračujúcich hranicu medzi Rakúskom a Nemeckom neklesá. Bavorsko preto stále hlasnejšie kritizuje "bezohľadné správanie" susedného Rakúska, ktoré sa vraj snaží migrantov dostať čo najrýchlejšie zo svojho územia bez ohľadu na možnosti svojho nemeckého suseda. Rakúsko kritiku odmieta. Len počas pondelka policajti v oblasti bavorského Pasova zaregistrovali 8-tisíc migrantov, informoval hovorca polície Frank Koller.

27.10.2015 10:44 , aktualizované: 14:26
debata (23)

V pondelok večer museli bavorské úrady v prihraničnej obci Wegscheid prijať naraz 2-tisíc migrantov, ktorí dorazili z Horného Rakúska. „Nemohli sme sa na to vôbec pripraviť,“ uviedol Koller. Utečenci pritom podľa neho prišli k hranici v autobusoch zaistených rakúskymi úradmi.

Za bezohľadné a nezodpovedné označil správanie rakúskych úradov bavorský minister vnútra Joachim Hermann. „Sústredia sa len na čo najrýchlejší tranzit (migrantov) a to nemôžeme akceptovať,“ uviedol. Varoval, že ak sa situácia nezmení, bude musieť Mníchov na hranici s Rakúskom „postupovať oveľa reštriktívnejšie“.

Hermann sa tak svojimi výrokmi pripojil k výzve, ktorú jeho stranícky šéf a bavorský premiér Horst Seehofer adresoval kancelárke Angele Merkelovej. Berlín by podľa neho mal začať kvôli nekoordinovanému prílivu migrantov okamžite rokovať s rakúskou vládou. Súčasné správanie Viedne podľa Seehofera neblaho ovplyvňuje dobré susedské vzťahy oboch krajín.

„Kancelár Werner Faymann je v úzkom kontakte s kancelárkou Angelou Merkelovou,“ odmietol dnes bavorskú kritiku šéf úradu rakúskeho kancelára Josef Ostermayer. Záležitosti týkajúce sa utečeneckej krízy údajne koordinuje aj on, spolu so svojím nemeckým náprotivkom Petrom Altmaierom.

Juhorakúska spolková krajina Štajersko, kam prichádza zo severného Slovinska väčšina migrantov na svojej ceste cez Balkán do Európy, očakáva v utorok ďalších zhruba 7-tisíc ľudí. V pohraničnej obci Spielfeld, kde funguje provizórny záchytný tábor, strávilo dnešnú noc podľa miestnej polície zhruba 3 400 osôb. Pre nich rakúske úrady vypravili zvláštne autobusy a vlaky, ktoré by ich mali doviesť k nemeckým hraniciam.

Podpredseda nemeckých policajných odborov Jörg Radek varoval, že spolková polícia je na pokraji svojich síl. Kvôli migračnej kríze, ktorá si vyžiadala prítomnosť policajtov na hraniciach a na dopravných uzloch, chýba podľa neho personál vo vnútrozemí. Napríklad na nemecko-rakúskej hranici je okrem bavorských krajinských policajtov teraz tiež asi 2 200 spolkových policajtov, čo je oproti normálnej situácii zhruba štvornásobok.

Na základe dohody zo summitu krajín ležiacich na balkánskej trase, ktorý sa konal v nedeľu v Bruseli, Nemecko vyšle podľa ministra vnútra Thomasa de Maiziera do Slovinska päť policajtov, ktorí budú pomáhať miestnym orgánom pri príprave nasadení približne 400 európskych pohraničníkov. Či sa Berlín neskôr zúčastní aj samotnej misie, sa podľa de Maiziera ešte nerozhodlo.

Nemecká opozícia tiež kritizovala spolkovú vládu kancelárky Merkelovej za to, že kvôli riešeniu migračnej krízy údajne zanedbáva ďalšie dôležité politické témy. Nepripravuje vraj napríklad žiadne výrazné iniciatívy pre nadchádzajúci klimatický summit v Paríži a ignoruje údajne aj odpor obyvateľstva k plánovanej dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #utečenci #Bavorsko