Pápež František narazil na odpor konzervatívnych biskupov

Výsledky už 14. rokovania generálneho zhromaždenia Synody biskupov vo Vatikáne, ktoré sa skončilo počas víkendu, majú široký pozitívny, ale aj kritický ohlas. Jeho hlavnou témou bolo totiž manželstvo a rodina. Po troch týždňoch rokovacieho maratónu za zatvorenými dverami sa biskupi dohodli na zmiernení postoja k rozvedeným párom. Rázne však odmietli uvoľnenie prísnej cirkevnej doktríny voči homosexualite. Pápež František a jeho liberálne krídlo narazili na odpor konzervatívnych biskupov.

27.10.2015 11:00
pápež František Foto: ,
Pápež František prichádza na rokovanie synody biskupov spoločne s kardinálom Philippom Nakellentubom z Burkiny Faso.
debata (1)

Skončila sa tak, aspoň zatiaľ, dvojročná snaha pápeža Františka o láskavejší a ľudskejší prístup k sexuálnym menšinám, ktoré cirkev odmieta. Podľa pozorovateľov neúspech Františka viditeľne rozladil. „Výsledok synody, ktorej predsedal pápež František, vyzerá ako víťazstvo konzervatívcov a neúspech reformátorov dúfajúcich v prívetivejší postoj voči homosexuálom,“ konštatuje agentúra Reuters, odvolávajúca sa na jedného z popredných účastníkov synody.

Názor pápeža Františka reprezentovaný progresívnejšou skupinou biskupov prevážil v prístupe k rozvedeným, ktorým schválený záverečný dokument otvára doteraz zavreté dvere radov katolíckych veriacich. Nepodarilo sa prekonať odpor tradicionalistov, ktorí odmietli zakotviť v dokumente zmienku o tom, že by duchovní mali automaticky počas omše umožňovať rozvedeným a znovu zosobášeným veriacim prijímanie.

Ešte kontroverznejšou bola na rokovaní biskupov snaha o zmiernenie prístupu ku gejom a lesbám. Márna bola totiž snaha časti cirkevných hodnostárov, ktorí navrhovali zakotviť v záverečnom dokumente vetu charakterizujúcu homosexuálov ako „bratov, sestry a kolegov“. Zástupcovia mnohých krajín, najmä afrických, považujú tému naďalej za tabu a najnovšie odmietli aj akúkoľvek ústretovú zmienku o homosexuáloch. Vatikánológovia si počas rokovania synody všimli, že konzervatívcom boli dlhé debaty na „citlivé témy“ veľmi nepríjemné. Bolo to tak v prípade práve afrických biskupov. Dokonca niekoľko dní pred skončením rokovania biskupov sa v talianskych novinách objavila dezinformácia, podľa ktorej pápež vraj ochorel, má nádor na mozgu. Väčšina pozorovateľov to pripísala nátlaku konzervatívnych síl v katolíckej cirkvi.

Roberto de Mattei Il Foglio, citovaný portálom Euportal.parla­mentnilisty, hovorí dokonca o pápežovej ceste k deštrukcii cirkvi. „Decentralizácia je stratou jednoty… Synoda sa ocitla v slepej uličke. Spôsobuje to rozkol medzi tými, ktorí trvajú na platnosti trvalého magistéria o manželstve, a novátormi, ktorí by chceli zvrátiť dvetisíc rokov existujúce učenie cirkvi, ale chceli by predovšetkým zvrátiť pravdu evanjelia,“ zaútočil na liberálne krídlo pápeža Roberto de Mattei Il Foglio.

Pápež František však už dokázal, že nie je z tých, ktorí by sa vzdali plánov na prospech veriacich. "Skúsenosť synody nám umožnila lepšie spoznať, že skutočnými obhajcami učenia nie sú tí, ktorí sa ho držia do poslednej litery, ale tí, ktorí sa držia jeho ducha. Nejde totiž o idey, ale o ľudí. A nejde o formulky, ale o dostupnosť Božej lásky a odpustenie. Cirkev nie je pre svätých, ale pre úbohých hriešnikov,“ vmietol pontifik do tváre konzervatívnym biskupom v záverečnom prejave. Zároveň pripomenul, že synoda „obnažila tvrdé a uzavreté srdcia, ktoré sa tradične skrývajú za cirkevným učením a bohumilými zámermi“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #homosexuáli #rozvedení #biskupi #Synoda