Valné zhromaždenie OSN odsúdilo embargo USA voči Kube

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov odsúdilo v utorok rekordným počtom hlasov už po 24-krát desaťročia trvajúce ekonomické embargo USA voči Kube, a to aj napriek zlepšujúcim sa vzťahom oboch krajín. Informovala o tom agentúra AP.

27.10.2015 22:59
debata (31)

Za rezolúciu hlasovalo v utorok v 193-člennom zhromaždení OSN celkovo až 191 štátov. Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch, jedinými krajinami, ktoré hlasovali proti uzneseniu, boli USA a ich spojenec Izrael.

Rozdielom oproti uplynulým rokom, kedy za podobné uznesenie rovnako hlasovala väčšina členských štátov OSN je aj to, že dnes sa žiadna z krajín hlasovania nezdržala. Napriek tomu, že rezolúcia OSN nie je záväzná a má skôr symbolický charakter, má výraznú politickú váhu, doplnila AP.

Existenciu embarga síce dnešné uznesenie odsúdilo, vyzdvihlo však snahu amerického prezidenta Baracka Obamu o jeho zrušenie ako aj zlepšujúce sa vzťahy oboch krajín.

Spojené štáty a Kuba začali v júli s obnovou diplomatických vzťahov po viac ako 50-rokoch. Obama v rámci tejto snahy podnikol viacero krokov na zmiernenie obchodných a cestovných obmedzení voči Kube, embargo v plnom znení však môže zrušiť iba Kongres, spresnila agentúra Reuters. Americký prezident na výročnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa konalo koncom septembra, vyslovil dôveru v to, že Kongres „nakoniec odvolá embargo, ktoré by už viac nemalo existovať“.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kuba #embargo #Valné zhromaždenie OSN