Raketový útok na tábor iránskych utečencov si vyžiadal 20 mŕtvych

Najmenej 20 ľudí zahynulo a desiatky ďalších utrpelo zranenia pri štvrtkovom raketovom útoku na utečenecký tábor iránskej opozičnej skupiny v Iraku. Tábor ležiaci západne od Bagdadu neďaleko medzinárodného letiska zasiahlo 12 rakiet, informovala agentúra DPA.

30.10.2015 08:04
debata (16)

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil. Washington reagoval na incident s odsúdením a vyzval Bagdad, aby obetiam zabezpečil pomoc, zvýšil stráženie tábora a vyvodil voči páchateľom zodpovednosť. „S irackou vládou zisťujeme plný rozsah tohto nevyprovokovaného útoku,“ uviedol americký minister zahraničných vecí John Kerry.

Tábor známy ako Camp Liberty podľa OSN poskytuje zázemie približne 2 200 Iráncom, najmä členom exilovej opozičnej skupiny Ľudoví mudžáhedíni Iránu (PMOI), usilujúcej sa o zvrhnutie režimu vo svojej vlasti. Skupina je dnes súčasťou koalície exilových strán a do roku 2001, keď sa zriekla násilia, participovala na ozbrojenom odboji proti iránskej vláde. PMOI sa nachádzala na rozličných zoznamoch teroristických organizácií, Európska únia ju však z neho v roku 2009 vyškrtla, Spojené štáty o tri roky neskôr.

PMOI so sídlom v Paríži je momentálne hlavným členom Národnej rady odporu v Iráne (NCRI), zastrešujúcej opozičné strany, ktoré sa považujú za exilový iránsky parlament.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Irak #utečenecký tábor